Právě dozrává černý bez. Jak černé kuličky správně zpracovat, abychom je zbavili jedu?

Právě dozrává černý bez. Jak černé kuličky správně zpracovat, abychom je zbavili jedu? Černý bez lze právě teď na většině území sbírat
04. 09. 2021 Přečteno: 1654x

Černý bez květ je možné zpracovávat za studena a bez obav si z něj takto připravit například oblíbenou šťávu. Jenže s plody je to jinak. Za syrova jsou mírně jedovaté, je tedy nutné je zpracovat, nejlépe tepelně. V opačném případě by nám mohli navodit bolesti břicha, průjem i mírnou otravu.

Černý bez je keř až malý strom, který může dorůst přes pět metrů do výšky. Poznáte ho podle specifické kůry, která je popraskaná a měkká, a hlavně podle dřeně větví, jež je čistě bílá a jakoby pěnová. Keř kvete tradičně od května do července, záleží na počasí a teplotách. Zhruba od srpna pak najdeme na černém bezu plody – malé černé, lesklé kuličky. 

Může se černý bez s něčím zaměnit?

V případě, že vyrazíme černý bez sbírat, musíme si dávat pozor na záměnu s dalšími dvěma druhy bezu – je to bez červený a bez chebdí. Bez chebdí dorůstá jen do dvou metrů. Červený bez poznáte podle červené dřeně a červených plodů. Oba příbuzné bezy jsou jedovaté. Černý bez, který sbírat můžeme, je původně evropská rostlina a na území Česka je rozšířen skutečně hojně. Černý bez roste u mezí a cest, na rumištích i na vlhkých lesních mýtinách. Daří se mu na slunci i v polostínu, najdete ho kolem domů i v zahradách. Platí i pravidlo, že kde je černý bez, je i hojnost ptáků. Ti se totiž živí právě jeho semeny a v trusu ho pak rozsévají po okolí

Čtěte také:

Podzim se blíží. A s ním i čas vyrazit na šípky!

Jak zpracovat rakytník? Na domácí rakytníkový likér, sirup, med i rakytníkový olej

Jak využít černý bez a další jedlé květy v kuchyni?

Mírně jedovatý černý bez

Pokud bychom snědli větší množství čerstvých plodů černého bezu, vyvolalo by to především zvracení, průjem, celkovou slabost a nechutenství. Navíc ale plody ani šťáva z bezinek nejsou tak dobré, abychom jich snědli příliš, čili otrava mívá ve valné většině rychlý a ne nijak zásadně těžký průběh. Většinou jde jen o průjem. 

Černý bez obsahuje mnoho cenných látek

Ačkoli černý bez květ je léčivka s širokým záběrem působení, jeho čerstvé plody stejně jako kůra či listy mohou vyvolat nevolnosti a otravu. Obsahují totiž kyanogenní glykosid sambunigrin a alkaloid sambucin, které mohou nejen hubit hmyz, ale také nás lehce přiotrávit. Ovšem tyto dvě uvedené látky nejsou jediné, co se v bezinkách ukrývají. Jsou v nich i flavonoidy, silice, rutin, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, minerální látky, antokyany, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, vápník, fosfor, kyselina jablečná, kyselina vinn, karoteny a další. Pokud mluvíme o tom, že černý bez plod je jedovatý, pak to platí výhradně pro plody čerstvé. Var, ale i usušení či kvašení z nich dělají zcela bezpečnou surovinu.

Černý bez a jeho léčebné využití

V herbářích a v lidovém léčitelství má černý bez skvělou pověst. Ať už jeho květ, listy, bobule nebo kůra. Bylo jen málo nemocí, na které se nepoužíval – třeba práškem ze suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu, mladé lístky léčily popáleniny. Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které působí proti bakteriím a houbám. Často se vysazoval kolem chlévů. A to proto, že měl odhánět dobytčí mor. Šťáva z plodů může pomáhat od migrény a nervové slabosti, uleví i při zánětu trojklanného nervu. Žvýkání větviček má ulevit od bolesti zubů. Čaj z nich se užíval proti horečce a při pocení, ale i proti zácpě.

Šťáva, sirup, marmeláda i likér z plodů černého bezu chutnají božsky!Šťáva, sirup, marmeláda i likér z plodů černého bezu chutnají božsky!

Černý bez – využití

Syrová šťáva z plodů černého bezu má využití jako barvivo. Je také součástí likérů. Můžete si z ní vyrobit šťávu ke konzumaci, ale musíte ji převařit nebo nechat proběhnout kvas – to pak vznikne osvěžující limonáda. Vyrábí se z nich také marmeláda.

Černý bez – recept

Říká se jí také „falešné borůvky“, protože tak po uležení opravdu chutná. Rozhodně ji vyzkoušejte. Není na ní nic těžkého a ručíme za to, že nebudete litovat.

Přísady:

Příprava: 

Bezinky omyjeme, jablka nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a necháme prohřát. Poté přidáme pektin a následně cukr. Necháme dusit cca půl hodiny. Pak přelijeme do skleniček, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Právě dozrává černý bez. Jak černé kuličky správně zpracovat, abychom je zbavili jedu?

RE: Právě dozrává černý bez. Jak černé kuličky správně zpracovat, abychom je zbavili jedu?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.