Zapékané fazole

1 hlávka bílého zelí
450 g sterilizovaných bílých fazolí v rajčatovém nálevu
100 g strouhaného tvrdého sýra
3 velké brambory
1 cibule
4 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 smetana ke šlehání
1 lžička chilli
mletý pepř
sůl


Zapékané fazole - postup přípravy

Zapékané fazole jsou skvělou obdobou klasických zapékaných brambor. Hlávku zelí rozkrájíme na kusy velké zhruba 5 cm a dáme je povařit ve větším množství vody cca 3 minuty, poté je scedíme a necháme okapat. Brambory uvaříme ve slupce tak, aby nebyli úplně měkké a nakrájíme je na silnější kolečka. Na hlubší pánvičce rozehřejeme polovinu másla, přidáme mouku, kterou zlehka osmahneme a přiléváme smetanu. Za stálého míchání zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme a opepříme a necháme odstát.

Na další pánvi rozpustíme lžíci másla na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme fazole i s nálevem a špetku chilli a necháme chvilku provařit. Do zapékací misky, kterou vytřeme zbylým máslem naklademe spařené listy zelí, na které rozprostřeme fazole. Na ně položíme plátky brambor, osolíme, opepříme a zalijeme smetanovou omáčkou.

Nakonec vše posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct. Zapékané fazole pečeme zhruba 25 minut.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1359x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.