Kari noky

3 velké brambory
1/2 šálku hrubé mouky
2 vejce
zelenina (rajčata, lilek, cuketa, cibule, žampióny)
0,25 l smetany
kari koření




Kari noky – postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Asi polovinu mouky nasypeme na brambory a vytvarujeme hromádku. Na vršku uděláme důlek. V misce rozšleháme vejce a nalijeme je do důlku spolu se lžičkou soli. Konečky prstů zapracujeme vejce do brambor, bude to lepit. Mouku přidáváme po troškách, nepřidáváme více, než je nezbytné. Je-li mouky mnoho, noky ztěžknou! Dáme vařit vodu. Z těsta vytvarujeme kouli a rozdělíme ji na čtyři díly. Z každého dílu vytvarujeme dlouhý tenký váleček a odkrajujeme díly o něco menší, než nehet na palci. Z dílů vytvarujeme kuličky, kterými přejedeme přes hroty vidličky. Ve vroucí vodě vaříme, dokud nevyplavou na hladinu (cca dvě minuty). Zchladíme studenou vodou (noky se dají jednoduše i zmrazit).

Zeleninu nakrájíme na kostky, lilek posolíme a necháme ho vypotit (bude chutnější), zeleninu si okořeníme podle své vlastní chuti. Rozprostřeme na pečící papír a pokapeme olivovým olejem. V rozpálené troubě pečeme na 180°C dvacetpět minut, nebo než bude zelenina dozlatova.

V pánvi přivedeme k varu smetanu, do které dáme lžičku kari koření. Když začne houstnout, přidáme noky, aby se prohřály, a na konec přidáme i zeleninu. Nejlepší je jíst kari noky rovnou z pánvičky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 941x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.