Bramborový závin se špenátem

500 g brambor
3 vejce
100 g pšeničné krupice
máslo
bramborový škrob
350 g listového špenátu
1 cibule
česnek
olej
sůl
kmín
pepř


Bramborový závin se špenátem – postup přípravy

Špenátové listy omyjeme a spaříme vroucí vodou, trochu překrájíme a krátce podusíme na zpěněné cibuli s drobně posekaným česnekem a drceným kmínem. Směs osolíme a opepříme. Uvařené, oloupané a ochlazené brambory nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim dvě vejce, škrobovou moučku, krupici a sůl. Z těchto surovin vypracujeme těsto, do kterého v závěrečné fázi hnětení zapracujeme rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto hned roztlačíme nebo rozválíme na potravinářskou fólii do stejnoměrné vrstvy. Na plát pečlivě rozprostřeme prochladlý špenát a poté za pomoci potravinářské fólie těsto zavineme.

Bramborový závin se špenátem přeložíme na plech vyložený pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna, při teplotě 120 - 130 stupňů, pečeme podle velikosti asi 30 minut. V závěrečné části případně lehce zvýšíme teplotu.

Pečený bramborový závin se špenátem krájíme a podáváme jako elegantní přílohu nebo doplněný smetanovou omáčkou, dušeným zelím či zeleninou jako hlavní pokrm.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1091x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.