Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě

img
Přečteno: 8018x

Griliášové trubičky patří mezi pracnější laskominy, jejich přípravu si ale nacvičíte rychle. Griliáš pochází z Francie a jedná se o rozdrcenou směs pražených ořechů a zkaramelizovaného cukru. Griliášové trubičky můžete připravit z griliáše nebo také ze směsi ořechů a cukru. Na tvorbu trubiček budete potřebovat kovové nebo dřevěné trubičky, na které budete těsto balit, aby získalo právě tvar trubiček.

Pečení i nepečené griliášové trubičky patří mezi retro dezerty právě proto, že se v České republice vyrábějí už po dlouhá desetiletí. Mezi retro dezerty patří také žloutkové věnečky, zmrzlina Polárka nebo likérové špičky. Vyzkoušejte si je připravit doma. 

Čtěte také:

Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

Nepečené griliášové trubičky

Ingredience

  • 120 g drceného griliáše
  • 120 g mletých piškotů
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 bílky
  • čokoládovou polevu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • cukr podle chuti

Nepečené griliášové trubičky – postup

Na vále smícháme všechny ingredience a vytvoříme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu tak, aby mělo bylo asi 3 mm tenké. Rozválené těsto nakrájíme na čtverce podle velikosti kovových trubiček, na které budeme těsto motat – konce těsta se musí po zamotání kousek překrývat. Kovové trubičky pomažeme tukem a namotáváme na ně těsto. Konce těsta po namotání lehce přimáčkneme. Namotané griliášové trubičky položíme na plech a necháme schnout při pokojové teplotě 2-3 dny.

V den podávání rozpustíme oblíbenou čokoládovou polevu. Griliášové trubičky sundáme z kovových trubiček a namočíme celé trubičky nebo jen jejich konce do polevy. Trubičky s polevou necháme zaschnout na plechu s pečícím papírem. Mezitím si vyšleháme šlehačku se ztužovačem a cukrem. Hotové trubičky plníme připravenou šlehačkou, necháme je několik hodin uležet a ještě ten den spotřebujeme.

Pečené griliášové trubičky

Ingredience

  • 180 g strouhaných vlašských ořechů
  • 160 g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • 6 lžic vlažné vody
  • 1 lžíci hladké mouky
  • máslo
  • hrubou mouku
  • čokoládovou polevu

Pečené griliášové trubičky – postup

Ořechy, bílky a cukr důkladně vyšleháme dohladka. Poté přidáme do směsi vodu a mouku a znovu vše dohromady vyšleháme. Troubu předehřejme na 180 stupňů Celsia. Pečící plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vytvoříme na plechu tenká kolečka o průměru asi 7 cm a výšce cca 1,5 mm. Kolečka pečeme v troubě cca 7 minut. Poté otevřeme troubu a po jednom kolečka vytahujeme z trouby, ihned je natáčíme na kovovou/dřevěnou trubičku a spoj opatrně stiskneme. Pracujeme rychle ale opatrně, těsto je horké. Vychladnuté těsto by nám však nešlo natočit.

Vychladnuté griliášové trubičky potřeme zcela nebo částečně čokoládovou polevou, aby se nám nerozvinuly a po zaschnutí polevy je naplníme krémem. Naplněné trubičky necháme 2-3 hodiny uležet.

Krém do griliášových trubiček

  • 160 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čokoláda na vaření

V míse vyšleháme máslo s cukrem. Podle chuti přidáme do krému buď vanilkový cukr nebo rozpuštěnou čokoládu. Krém do griliášových trubiček plníme několik hodin předem, aby trubičky natáhly vlhkost a chutě se mohly uležet.

Domácí griliáš nejen na griliášové trubičky

Na griliášové trubičky bude stačit menší množství, ale pokud si griliáše připravíme víc, můžeme ho použít na zdobení zmrzlinových pohárů a dezertů. Na přípravu domácího griliáše budeme potřebovat:

  • 300 g cukru, ideální je třtinový
  • 150 g ořechů

Na pečící plech položíme pečící papír nebo silikonovou podložku. Plech podložíme mřížkou nebo jinak, aby horký nezničil pracovní desku. Ořechy zvlášť na pánvi lehce opražíme. Cukr v hrnci za stálého míchání rozpustíme a poté přisypeme ořechy. Směs ještě 2 minuty mícháme, nesmí se nám připálit. Poté směs opatrně vylijeme na plech a počkáme, až vychladne. Vychladlou hmotu rozlámeme, rozdrtíme v hmoždíři a uchováváme v uzavřené nádobě.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Barborky: Zapomenutá tradice živých květů u štědrovečerního stolu

Dnes je 4. prosince a svátek má Barborka. Je to den, kdy bychom podle jedné z českých vánočních tradic měli vyrazit ven a přinést si domů větvičku třešně. Pohrdnout samozřejmě nemusíte ani jiným časně kvetoucím...

Vyrobte si vlastní netradiční adventní kalendář: Snadno a rychle

K adventu bezpochyby patří právě adventní kalendář. Zapomeňte letos na kupovaný a vyrobte sobě nebo svým dětem vlastní, originální adventní kalendář. Bude to zábava a potěšíte mnohem více, než kdybyste koupili ...

Čas adventu se blíží. Proč je důležitý?

Advent, čas vánoční. Je to období, kdy se máme ponořit do sebe a připravit se na příchod Spasitele. Zatímco křesťanství se v tomto čase připravuje na příchod Ježíše Krista, starší kultury (od kterých křesťanstv...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Jak vyrobit dárek na poslední chvíli? Tipy na bleskurychlé a jednoduché hand made kousky

Vyrobit dárek na poslední chvíli nemusí být nadlidský výkon. Postačí vám k tomu jen trochu času a trpělivosti. Nabízí se široká šk...

Jak vtipně darovat peníze?

Vánoce jsou v mnoha směrech výzvou. Zatímco tradiční pojetí vybízí k zastavení a zamyšlení se nad uplynulým rokem, novodobý přístup je spíše o obdarovávání svých blízkých. Zatímco u malých dětí ještě dokážeme o...

Jak vyrobit adventní věnec bez jehličí

Vánoce jsou zhruba za měsíc a všichni se jistě těšíte. Proto jsme si pro vás připravili pár rad, jak vyrobit adventní věnec bez jehličí. I takový totiž může udělat parádu. Použít k jeho tvorbě můžete celou řadu...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…