Kremrole: Upečte si tento tradiční dezert snadno doma

img
01. 05. 2019 Přečteno: 2154x

Kremrole jsou sice poměrně sladkou, ale díky lehkému těstu i náplni ne zas až tak kalorickou pochoutkou – podle velikosti obsahují 150 až 200 kalorií – takže proč si je občas nedopřát. Můžete si je koupit v cukrárně nebo také vyrobit doma. Nabízíme vám dvě varianty na jejich výrobu a je na vás, kterou cestou se vydáte. V obou případech budete na přípravu potřebovat trubičky, na které budete kremrole navíjet. Ukážeme si i postup na sníh do kremrolí.

Jak vznikly kremrole

O původu kremrolí se, jako u většiny zákusků, vedou spory. Někteří autoři je pasují na příbuzné francouzských cornets, kornoutů plněných šlehačkou. Jiní je považují za bližší rakouským Kremschnitte, trubičkám s rovnými hranami, které se dělají z listového nebo z odpalovaného těsta. Jejich tvar válce se odráží v německém slově Rolle a náplň ve slově Krem.

Čtěte také:

Retro dezerty frčí! Máte rádi žloutkové věnečky? Připravte si je doma

Kremrole – jednodušší a rychlejší recept

Pokud nemáte čas nebo si netroufáte na přípravu vlastního těsta, můžete použít kupované listové těsto. Náplň do těchto kremrolí bude v rychlejší variantě šlehačková.

Na přípravu kremrolí tedy budeme potřebovat:

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • moučkový cukr

Kremrole – postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Vejce rozšleháme v hrnku. Listové těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na pruhy 15 cm dlouhé a 3 cm široké. Tyto proužky postupně navineme na kremrolové trubičky – začínáme na užším konci trubiček, těsto zde lehce přitiskneme a při namotávání proužky lehce překrýváme. Připravené kremrole potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby. Upečené kremrole budou mít světle hnědou barvu. Z trubiček je opatrně sundáváme ještě horké, abychom neporušili jejich tvar.

Kremrole necháme vychladnout. Před podáváním si vyšleháme šlehačku se ztužovačem a naplníme s ní vychladlé kremrole. Na závěr je posypeme moučkovým cukrem.

Kremrole z domácího těsta

Na domácí těsto na kremrole budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 8 lžic vlažné vody
  • 2 kapky octa
  • špetku soli

Kremrole z domácího těsta – postup

Budeme vyrábět 2 těsta. Na první dáme na vál 200 gramů mouky, 2 žloutky, vodu, ocet a sůl a rukama vypracujeme tuhé těsto. Při důkladném zpracování těsta se vám budou v těstě dělat bublinky, které praskají. Na druhé těsto budeme potřebovat máslo přímo z lednice, které nastrouháme na struhadle s většími oky, přidáme k němu zbývajících 100 gramů mouky a vypracujeme spolu v těsto.

První těsto rozválíme, položíme na něj druhé těsto a spolu je složíme jako dopis– druhé těsto bude schované v prvním. Těsto necháme uležet zabalené do potravinové fólie 30 minut v lednici. Pak těsto vytáhneme, rozválíme, znovu složíme a dáme do lednice – celý postup opakujeme třikrát.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Hotové těsto naposledy rozválíme na tenko a krájíme na 3 centimetry široké proužky. Trubičky na kremrole pro jistotu pomažeme máslem a navineme na ně proužky, aby se jejich okraje lehce překrývaly. Připravené trubičky potřeme rozšlehaným zbylým žloutkem, položíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut. Ještě teplé kremrole sundáme z trubiček a necháme vychladnout.

kremrole2

Sníh do kremrolí

Na sníh do kremrolí budeme potřebovat:

  • 5 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 ml vlažné vody
  • špetku soli

Sníh do kremrolí – postup

Dvě třetiny celkového množství cukru dáme v kastrolu vařit na mírném ohni s vodou. Cukrovou vodu vaříme asi 10-15 minut, dokud nezíská mazlavou konzistenci.

Ve vodní lázni vyšleháme bílky se zbylou třetinou cukru a za stálého šlehání do vzniklého sněhu pomalu zašleháváme horkou cukrovou vodu. Ve finále by nám měl vzniknout tužší sníh, který bude držet lépe než klasický sníh. Pokud by byl stále příliš tekutý, přidáme ještě trochu moučkového cukru.

Hotový sníh naplníme do vychladlých kremrolí a může podávat nebo uchovat v lednici.

Přečtěte si také recepty na další české retro dezerty

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Návod na homemade velikonoční ozdoby. Dejte koledníkům vlastnoručně malovaná vajíčka

Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...

Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Barborky: Zapomenutá tradice živých květů u štědrovečerního stolu

Dnes je 4. prosince a svátek má Barborka. Je to den, kdy bychom podle jedné z českých vánočních tradic měli vyrazit ven a přinést si domů větvičku třešně. Pohrdnout samozřejmě nemusíte ani jiným časně kvetoucím...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Máte rádi jarní a velikonoční ozdoby? Vyrobte si originální děrovaná vajíčka 

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc. A protože už je tu velikonoční týden, je nejvyšší čas přichystat si nějaké velikonoční ozdoby. Poradíme vám, jaké dekorace si můžete sami doma, snadno a hravě, vyrobit.

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Jak vyrobit dárek na poslední chvíli? Tipy na bleskurychlé a jednoduché hand made kousky

Vyrobit dárek na poslední chvíli nemusí být nadlidský výkon. Postačí vám k tomu jen trochu času a trpělivosti. Nabízí se široká šk...

Jak vtipně darovat peníze?

Vánoce jsou v mnoha směrech výzvou. Zatímco tradiční pojetí vybízí k zastavení a zamyšlení se nad uplynulým rokem, novodobý přístup je spíše o obdarovávání svých blízkých. Zatímco u malých dětí ještě dokážeme o...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…