Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

img

Lepek (gluten) je směs bílkovin, která se nachází ve čtyřech druzích obilovin. Tyto obiloviny poznáme tak, že mají na zrnu podélnou rýhu. Jde o zrna…

Bezlepkové pečivo je v poslední době velmi diskutované téma. Jedni ho zbožňují, druzí ho považují za zbytečnost a módní výstřelek. Bezlepková mouka může být samozřejmě pro organismus prospěšná. Existují lidé, kteří jsou na lepek alergičtí, v těchto případech je samozřejmě bezlepková dieta na místě. Pokud vám ale lepek nevadí a cítíte se po něm normálně, není důvod k panice.

Co je lepek a v čem se vyskytuje?

Lepek (gluten) je směs bílkovin, která se nachází ve čtyřech druzích obilovin. Tyto obiloviny poznáme tak, že mají na zrnu podélnou rýhu. Jde o zrna pšenice, žita, ječmene a ovsa. Čím více je lepku v obilovinách, tím lepší je jejich kvalita pro jejich další zpracování. Lepek v mouce působí tak, že výrobky jsou pružné a vláčné. Ne pro všechny je ale mouka s obsahem lepku vhodná.

Nesnášenlivost lepku a alergie na lepek

Stále více lidí u nás i ve světě trpí nesnášenlivostí lepku. Jedná se o nemoc zvanou celiakie. Těchto lidí je u nás cca 3% populace. Ale nejsou to jen oni, kdo se neobejde bez bezlepkové mouky. Další poměrně početná část naší populace, byť číselné údaje jsou jen odhadovány (mluví se ale až o možných 15% populace), má na lepek alergii. To je rovněž nesnášenlivost lepku, ale tato intolerance na lepek má jiné příčiny i projevy, než je tomu u celiakie.

Příznaky intolerance na lepek

Odhaduje se, že je mezi námi velké procento lidí, kteří nějakou intoleranci na lepek mají, ale žijí s ní dál, aniž by byla kdy vyšetřena a lékařsky potvrzena. Některé zdroje uvádí, že dnes lidmi již běžně vnímané tělesné neduhy, jako např. trávicí problémy, plynatost, průjmy a zácpa, únava, vyčerpání, problémy s koncentrací, revmatoidní artritida, lupénka, vyrážky, sklerodermie, premenstruační syndrom, migrény, záněty dutin, senná rýma, otoky či bolesti kloubů nebo problémy se vstřebáváním železa, to vše může znamenat, že možná trpíte intolerancí na lepek.

Potíže s lepkem vyřeší bezlepková dieta

Nejsou to ale jen osoby postižené celiakií a alergici, kteří se běžné mouce vyhýbají. Jsou i lidé, kteří se lepku vzdali i přesto, že jsou zdraví. Lepek se rozhodli vyloučit ze své stravy proto, že ho považují za nezdravý a chtějí ulevit svému zažívání.

Pro všechny, kdo chtějí nebo musí ze své stravy vyloučit lepek, je vhodná bezlepková mouka a výrobky z ní, jako je bezlepkové pečivo, cukroví a další bezlepkové produkty.

Bezlepková mouka a její druhy

V dnešní době existuje celá škála bezlepkové mouky. Každá bezlepková mouka má své využití, některá se hodí pro pečení chleba, zahušťování, jiná pro slané a jiná bezlepková mouka pro sladké pečivo. U nás jsou k dostání tyto bezlepkové mouky:

  • rýžová
  • kukuřičná
  • pohanková
  • sójová
  • čočková
  • amarantová
  • cizrnová
  • jáhlová
  • tapioková
  • karobová
  • čiroková
  • teffová
  • hrachová
  • slunečnicová
  • jablečná
  • arašídová
  • mandlová
  • kokosová

Pšeničná mouka bez lepku

Existuje i pšeničná mouka bez lepku. Jde o deproteinovaný pšeničný škrob, kdy byl z pšeničné mouky/škrobu lepek technologicky odstraněn. Na takový výrobek lze pohlížet jako na potravinu bez lepku. Tento bezlepkový škrob se přidává do různých univerzálních bezlepkových směsí.

Bezlepková mouka  - kde koupit?

Bezlepková mouka je v dnešní době snadno k sehnání. Existuje celá řada kamenných prodejen, převážně se jedná o prodejny se zdravou výživou, kde lze bezlepkovou mouku bez problému koupit. Bezlepková mouka se prodává i přes internet. Dokonce i velké hypermarkety už dnes mívají běžně svůj koutek s bezlepkovými potravinami. Bezlepkové mouky a pečivo z nich poznáme tak, že je označeno obrázkem s přeškrtnutým obilným klasem.

Bezlepkové pečivo a další výrobky

Nechceme-li si péct chléb a další pečivo z bezlepkové mouky sami doma, můžeme využít sortiment již hotových bezlepkových výrobků. Ve specializovaných prodejnách lze koupit téměř vše, a to jak slané bezlepkové pečivo, jako housky, bagety, pletýnky, ale i bezlepkové korpusy na pizzu nebo bezlepkové listové těsto, tak sladké bezlepkové pečivo, včetně sladkých plněných knedlíků, bábovek, perníků či koláčů. Bezlepkové pečivo je sice dražší, než je pečivo z běžné mouky s lepkem, ale chuťově je velice dobré.

Pečení z bezlepkové mouky

Pokud se rozhodneme, že začneme péct doma své bezlepkové pečivo, zjistíme, že oproti pečení z normální mouky jsou v přípravě drobné rozdíly. Zde nabízíme pár rad, které pečení z bezlepkové mouky usnadní.

  • Nejsnadněji se peče z bezlepkové moučné směsi. Směsi se nejvíce podobají klasické pšeničné mouce.
  • Pokud si vybereme jednodruhovou mouku bez lepku, bude pečení určitě o něco náročnější a bude tím ovlivněna i výsledná chuť.
  • Nesmíme zapomenout na to, že bezlepková mouka saje více vody. Je potřeba si trochu upravit tradiční recepty tak, že vody přidáme trochu více, stejně jako prášku do pečiva, klidně i zdvojnásobíme jeho množství. Pečivo nebude sražené a bude pěkně nadýchané.
  • Mouka bez lepku drží hůře při sobě. Proto je vhodné do bezlepkového těsta přidat některé ingredience navíc, jako např. olej, vejce, semínka či ořechy.
  • Pečivo se rychleji kazí, a proto je třeba ho uchovávat v lednici.
  • Pokud pečivo nebo knedlíky nespotřebujeme, je možné je zmrazit.

Jednoduchý recept – bezlepková bábovka

I bábovku lze upéct skvělou a chutnou bez lepku. Zde nabízíme snadný hrníčkový recept na výtečnou bábovku bez lepku.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky bezlepkové mouky (směs vhodná pro pečení)
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 3 celá vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ hrnku mléka

Postup:

  • Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vše promícháme.
  • Do druhé mísy nalejeme olej, rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vše pár minut vyšleháme.
  • Do mísy s vyšlehanou hmotou přisypáváme postupně směs s moukou a střídavě přiléváme mléko a mícháme do hladkého těsta.
  • Těsto vylejeme do formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme bezlepkovou moukou, nebo strouhaným kokosem – doporučujeme!
  • Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu cca 45 minut.
  • Přejeme dobrou chuť!

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Toto pole je povinné.
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Máj jako tradice i měsíc lásky

Tradice praví, že když se máj postaví, je potřeba, aby ho hlídali muži z vesnice přes noc. Cíl byl jasný, nikdo ze sousedství nesměl májku zcizit –…

Magie a kouzla na Štědrý den potěší celou rodinu

Vánoční zvyky u našich předků byly důležitou součástí jejich každodenního života. Snahou bylo především zajistit bohatou úrodu a plodný rok. Lidé v…

Vánoční zvyky mohou být i nebezpečné. Pozor hlavně na oči!

O Vánocích na nás číhá nebezpečí všude. Už i ten předvánoční stres dává našemu tělu pořádně zabrat. Když opomeneme zapíchnuté kosti v krku, zvracení,…

Purpura o Vánocích nesmí chybět. Víte, kde se vzala?

Purpura má původně pohanský původ. Byla spojována s magickými obřady pronárodů Keltů, Slovanů a Germánů. Je to směs bylin, dřevěných třísek, různých…

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Pedig – materiál na pletení praktických i dekorativních výrobků

Přestože existuje více než 600 druhů ratanu, na výrobu pedigu jsou vhodné pouze tři z nich. Ty se pěstují převážně z uměle vysazených rostlin.…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Upečte si žloutkové řezy – vynikající, přesto polozapomenutý retro dezert

O původ žloutkových řezů se hlásí snad polovina Evropy. Můžete se tak dozvědět, že jsou původem chorvatské či rakouské pod názvem kremšnit, ale…

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Homemade dámská kabelka: Výroba kabelky snadno, rychle a za pár korun

I do škol se pomalu vrací předměty, které se zaměřují na rukodělné práce. Je škoda, aby mladší ročníky pozapomněly šití nebo pletení. Navíc, díky…

Batikování v mikrovlnce

Už před více jak 2000 lety lidé zdobili svůj šat batikem. Některé pozůstatky batikovaných látek se dochovaly v Egyptě z 5. století před naším…

Drhání a drhané šperky jsou opět v módě. Vyrobte si náušnice nebo zásnubní prsten

Základem každého drhaného doplňku je systematické uzlování příze. Takovýmto způsobem vzniká látka, která je pevná, odolná a jen ta...

Vyrobte si vlastní mýdlo. Domácí výroba mýdla krok za krokem

Výroba mýdla z mýdlových hmot nabírá na oblibě, protože jejich použití je velmi jednoduché a zvládnou ho za pomoci rodičů i děti. Domácí výroba mýdla…

Domácí mýdlo: Vyrobte si voňavé heřmánkové mýdlo

Právě v tento čas heřmánek venku kvete a tak by byla obrovská škoda jej nevyužít. Pro domácí mýdlo ideálně. A když nasbíráte heřmánku víc, můžete si…

Vypalování do dřeva aneb jak vytvořit fascinující obrazce

Historie techniky vypalování do dřeva je opravdu dlouhá. Sahá v podstatě až do středověku. V této době však měla o dost jednodušší podobu. Žádná…

Voliéra pro ptáky: Jak ji postavit?

Pokud jste se opravdu rozhodli, že voliéra pro ptáky je to pravé pro vaše papoušky, andulky, nebo holuby, neměli byste určitě zapomínat promyslet a…

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…