Kiwano: Africký meloun plný vitamínů zajistí dokonalou hydrataci

Kiwano: Africký meloun plný vitamínů zajistí dokonalou hydrataci
25. 06. 2025

Na první pohled připomíná kiwano malý mimozemský plod, ale uvnitř skrývá osvěžující zelenou dužinu plnou chuti i zdraví. Kiwano, známé také jako rohatý meloun nebo africká rohatá okurka, je tropická zelenina, která si pomalu nachází cestu i do českých kuchyní. Čím je tak výjimečný a proč byste jej rozhodně měli vyzkoušet?

Chuť kiwana bývá popisována jako kombinace banánu, okurky a kiwi. Dužina je jemně želatinová, šťavnatá a lehce nakyslá, s osvěžujícími tóny. Díky své svěžesti se výborně hodí do smoothie, salátů i jako netradiční doplněk k dezertům. Neobsahuje výraznou vůni, a tak se dobře kombinuje s dalšími ingrediencemi. Pokud čekáte sladkou explozi chutí jako u tropického manga, možná budete překvapeni – kiwano je spíš lehký, osvěžující doplněk než výrazný solista.

Tajemné neznámé kiwano

Kiwano (Cucumis metuliferus) má svůj domov v Africe. Konkrétně v subsaharské oblasti jižní a střední Afriky. Zde roste divoce a je známé už po staletí jako součást tradičního jídelníčku i jako přírodní zdroj hydratace v suchých oblastech. Právě v Africe se dokonce někdy používá i jako zdroj vody v obdobích sucha, protože plody jsou velmi šťavnaté (obsahují až 90 % vody). Do zbytku světa, včetně Nového Zélandu nebo Kalifornie, se kiwano dostalo až ve 20. století jako exotická „novinka“ pro pěstování i komerční využití. Kiwano roste na jednoleté popínavé rostlině, která připomíná okurku či meloun. Plod má charakteristickou oranžovou slupku s ostny a zelenou, šťavnatou dužinou plnou malých semínek. I když působí jako ovoce, botanicky patří mezi zeleniny, stejně jako právě meloun nebo okurka.

Čtěte také:

Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Máte rádi melouny? Melounová limonáda vás dokonale osvěží

Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví

Kiwano a jeho pěstování u nás

Ačkoliv se jedná o teplomilnou rostlinu, pěstování kiwana v Česku není nemožné. Je však nutné počítat s vyššími nároky na teplotu, prostor a sluneční svit. Ideálním místem je skleník nebo velmi teplý balkon orientovaný na jih. Semínka se vysévají v dubnu, ale ven je možné rostlinu přesadit až po zmrzlých (zhruba v druhé půli května). Rostlina potřebuje oporu pro popínání, pravidelnou zálivku a ochranu před chladem. Plody dozrávají koncem léta nebo až na podzim. Pokud se vám zadaří, odmění vás exotickým kouskem přímo z vlastní zahrádky.

Zdravotní benefity, které kiwano může nabídnout

Kiwano není jen efektní na pohled a lahodné na chuť – jeho složení potěší každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl. Kiwano obsahuje vysoké množství vody, je nízkokalorické a zároveň bohaté na vitamín C, hořčík a antioxidanty. Pomáhá hydratovat organismus, podporuje imunitní systém a díky obsahu vlákniny přispívá ke zdravému trávení. V některých afrických kulturách se používá i jako přírodní tonikum. Pro sportovce nebo při dietě může být kiwano ideální zdravou svačinkou.

Kiwano rozhodně vyzkoušejte. Chutná mnohem lépe než vypadá

Netradiční kiwano v kuchyni

Jak si s tímto exotickým plodem poradit, pokud se vám dostane na stůl? Nejjednodušší je rozříznout ho napůl a vydlabat lžičkou – podobně jako kiwi. Dužinu můžete přidat do ovocných nebo zeleninových salátů, míchat ji do smoothie, kombinovat s jogurtem, nebo ji použít jako dekorativní součást dezertů. Zajímavě chutná i ve slaných kombinacích – třeba s mozzarellou a bazalkou. A pokud vás baví experimentovat, zkuste z kiwana připravit domácí sorbet – dužinu zamrazte s trochou limetkové šťávy a medu. Rozhodně si pochutnáte.

Kiwano trochu jinak: zajímavosti a tipy

Kiwano se v některých zemích využívá i jako dekorace. V USA je známé jako „žlutý okurkomeloun“, na Novém Zélandu jako horned melon. Dužina je bohatá na antioxidanty a hydratační látky, takže poslouží i jako přírodní pleťová maska – stačí ji nanést na obličej, nechat deset minut působit a opláchnout. A velkou výhodou kiwana je rozhodně i to, že zralé plody se nekazí tak rychle. Při správné skladování vydrží i několik týdnů bez lednice. 

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Kiwano: Africký meloun plný vitamínů zajistí dokonalou hydrataci

RE: Kiwano: Africký meloun plný vitamínů zajistí dokonalou hydrataci

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.