Valašské frgály

500 g polohrubé mouky
1 a ½ kostky kvasnic
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
80 g pískového cukru
1 vejce + 2 žloutky
½ lžičky soli
100 g tuku (Hera, máslo)
kůra z 1 citrónu
hrušková povidla, vlašské ořechy

Na drobenku:

500 g hrubé mouky
100 g moučkového cukru
½ Hery nebo másla

Valašské frgály – postup přípravy

Z kvasnic, teplého mléka a vanilkového cukru uděláme kvásek, přidáme prosátou mouku, cukr, žloutky, sůl, rozpuštěný a vychladlý tuk a citrónovou kůru. Vypracujeme těsto a přikryté čistou utěrkou necháme asi 15 minut vykynout.  Z těsta vyválíme bochánky a necháme kynout dalších 15 minut. Z bochánku vyválíme koláč, který položíme na plech vyložený pečicím papírem, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a od prostředka téměř do krajů naneseme vrstvu hruškových povidel, můžeme posypat nadrobno nasekanými ořechy. Náplň posypeme hustě vrstvou drobenky, kterou vytvoříme z másla, mouky a cukru.

Valašské frgály pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 15 minut (hlídáme, aby se koláče nespálily, záleží na typu trouby.

Tip: Na valašské frgály můžeme dávat různé náplně, např. švestková povidla, ochucený tvaroh atd. koláče můžeme také posypat nastrouhaným perníkem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 849x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.