Špenátová polévka se sýrem

1 balení mraženého špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
2 l zeleninového vývaru
½ lžičky pepře
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
2 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce másla
100 g tvrdého sýra



Špenátová polévka se sýrem – postup přípravy

Máslo rozehřejeme ve větším hrnci a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a upražíme světlehnědou jíšku. Za stálého míchání pomalu přiléváme horký zeleninový vývar, ve kterém jíšku rozpustíme. Mražený špenát necháme předem trochu povolit a rozkrájíme ho na menší kostky, které vhodíme do vroucího vývaru. Osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Přidáme prolisovaný česnek, zmírníme plamen a za stálého míchání vsypeme nastrouhaný tvrdý sýr (ne moc aromatický, aby nepřebil chuť polévky). Odstavíme s ohně a mícháme do doby, než se sýr ve špenátové polévce zcela rozpustí. Na závěr dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

Špenátová polévka se sýrem je natolik vydatná, že může být podávána jako samostatný pokrm, například s opečenou bagetou nebo s topinkou potřenou česnekem a posypanou strouhaným sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2218x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.