Rýžový nákyp se švestkami

700 g rýže Arborio
1 l mléka
máslo
150 g cukru krupice
100 g moučkového cukru
6 vajec
1 citrón
švestky
1 celá skořice
špetka soli



Rýžový nákyp se švestkami – postup přípravy

Na rozehřátém másle orestujeme rýži, až zesklovatí, a zalijeme mlékem. Přidáme skořici vcelku, krupicový cukr, šťávu z 1 citrónu, nastrouhanou kůru z 1 citrónu a špetku soli. Vše dusíme zakryté pokličkou doměkka.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky ušleháme, během šlehání přidáváme po lžících moučkový cukr a vytvoříme tuhý sníh. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a na másle krátce orestujeme s trochou cukru, který zkaramelizuje.

Uvařenou rýži promícháme, necháme chvíli vychladnout, přidáme žloutky a opatrně vmícháme 1/3 sněhů. Polovinu hmoty rozprostřeme do máslem vymazaného pekáče, na ni poklademe švestky a pokryjeme druhou polovinou rýžové hmoty. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a rýžový nákyp vložíme do trouby vyhřáté na 150°C, kde jej pečeme asi 30 minut. Vytáhneme z trouby, potřeme zbylým sněhem z bílků a dopečeme do zlatova asi 10 – 15 minut.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2474x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.