Rýžový nákyp se švestkami

700 g rýže Arborio
1 l mléka
máslo
150 g cukru krupice
100 g moučkového cukru
6 vajec
1 citrón
švestky
1 celá skořice
špetka soli



Rýžový nákyp se švestkami – postup přípravy

Na rozehřátém másle orestujeme rýži, až zesklovatí, a zalijeme mlékem. Přidáme skořici vcelku, krupicový cukr, šťávu z 1 citrónu, nastrouhanou kůru z 1 citrónu a špetku soli. Vše dusíme zakryté pokličkou doměkka.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky ušleháme, během šlehání přidáváme po lžících moučkový cukr a vytvoříme tuhý sníh. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a na másle krátce orestujeme s trochou cukru, který zkaramelizuje.

Uvařenou rýži promícháme, necháme chvíli vychladnout, přidáme žloutky a opatrně vmícháme 1/3 sněhů. Polovinu hmoty rozprostřeme do máslem vymazaného pekáče, na ni poklademe švestky a pokryjeme druhou polovinou rýžové hmoty. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a rýžový nákyp vložíme do trouby vyhřáté na 150°C, kde jej pečeme asi 30 minut. Vytáhneme z trouby, potřeme zbylým sněhem z bílků a dopečeme do zlatova asi 10 – 15 minut.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2632x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

VEGA BEZ SOLI a glutamanu 100g DNM

Sušená zelenina s kurkumou Kořenící přípravek VEGA je zdravou variantou…

Cena: 58 Kč

Amarant BIO 200g Wolfberry

Amarant je vynikající bezlepková potravina Výborně se hodí jako alternativa…

Cena: 65 Kč

Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI…

BIO mléčná čokoláda je vhodná k přípravě kvalitní polevy na zdobení dortů…

Cena: 94 Kč

Švestková povidla slazená BIO 250g…

Povidla z moravských švestek vařená moderním způsobem (ve vakuu při 50 °C).…

Cena: 69 Kč

Slzovka obecná 250g Wolfberry

Slzovka obecná Wolfberry 250 g patří k často využívaným bylinám v tradiční…

Cena: 88 Kč

Kitchen King Masala 50g DNM

Směs koření na zeleninu Směs koření Kitchen King Masala je určena…

Cena: 52 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte