Perník

170 g cukru krupice
400 g hladké mouky
2 vejce
3 polévkové lžíce kakaa
1 kávová lžička sody
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
500 ml mléka
džem



Podle chuti:

rum
kandované ovoce
nasekané oříšky
hrozinky

Perník – postup přípravy

Vyrobit perník je velmi jednoduché a zvládne to bezpochyby i úplný začátečník. Na celou přípravu stačí jedna mísa, do které dáme mouku a smícháme ji se sodou. Poté přidáme prášek na pečení, cukr a postupně přidáváme i ostatní přísady: vejce, olej, mléko. Podle chuti pak můžeme přidat kandované ovoce, oříšky, hrozinky, skořici, rum, či cokoliv jiného. Smícháme to dohromady, buď ručně, nebo můžeme využít míchač na malé obrátky.

Těsto potom vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech nebo do srnčího hřbetu a necháme péct v troubě 20 - 30 minut na 180°C. Ještě teplý perník můžeme potřít marmeládou či nutelou, nebo navrch nastrouhat kokos. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 771x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.