Jahodové knedlíky

600 g hrubé mouky
1 vejce
0,2 l vlažného mléka
1 lžička soli
1 kostka droždí
0,15 l vlažného mléka
2 lžíce moučkového cukru
jahody




Jahodové knedlíky – postup přípravy

Droždí utřeme s troškou cukru, až je tekuté, zalijeme 0,15 l vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané ve zbytku mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou ho rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme jahody, ukoulíme knedlíky, spoje dobře umačkáme. Jahodové knedlíky necháme ještě asi 10 minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší kastrol s mírně osolenou vodou. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme, dokud nevyplavou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a hned trochu omastíme máslem.

Jahodové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem nebo tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 834x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.