Hummus

400 g cizrny
2 lžíce pasty ze sezamových semínek (tahini)
2 lžíce citrónové šťávy
olivový olej
petrželová nať
1 lžička koriandru
2 lžičky soli
4 stroužky česneku

 

 

 

Hummus – postup přípravy

Cizrnu namočíme přes noc do studené vody (1 díl cizrny na min. 2 díly vody), kterou další den slijeme a vyměníme za čerstvou. Cizrnu uvaříme do měkka (min. 1,5 hodiny), asi v polovině vaření ji osolíme. Vodu poté slijeme, ale nevylíváme, ještě ji použijeme.

Uvařenou cizrnu necháme vychladnout a umixujme do hladka, což trvá déle. Během mixování přiléváme po trochách vývar z cizrny až do požadované konzistence hummusu. Místo vývaru můžeme přilévat i studenou vodu. Přidáme sezamovou pastu, citrónovou šťávu, koření a česnek a opět mixujeme.

Konzistenci si upravíme podle toho, na co chceme hummus použít. Tužší hummus můžeme podávat jako pomazánku, řidší zase jako přílohu. Uchováváme jej zakrytý potravinovou fólií v ledničce.

TIP: Hummus můžeme připravit i z konzervované cizrny, která je běžně dostupná.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 752x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.