Gratinované brambory

500 g brambor
100 g ementálu
100 ml šlehačky
125 ml mléka
1 cibule
3 stroužky česneku
máslo
sůl
pepř
muškátový oříšek


Gratinované brambory – postup přípravy

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nakrouháme na struhadle. Zapékací misku vymažeme máslem a postupně vrstvíme plátky brambor, přičemž každou vrstvu osolíme, opepříme, okořeníme malou špetkou muškátového oříšku, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a trochou prolisovaného česneku. Dále přijde vrstva brambor a takto postup opakujeme, poslední vrstva budou brambory.

Mléko smícháme se smetanou a nalijeme na brambory, na povrch ještě přidáme malé kousky másla a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe ementálem). Gratinované brambory pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 50 minut, až je povrch opečený a brambory měkké.

Gratinované brambory se jako příloha hodí například ke směsím ze sójového masa, tofu nebo uzeného tempehu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1090x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.