Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

img
08. 07. 2021

Borůvky má rád snad každý. Drobný keřík se sladkými fialovými plody má ale více využití než bychom si mohli myslet. Borůvky totiž fungují i jako zajímavé přírodní léčivo a mohou nás zbavit mnohých zdravotních obtíží. K čemu jsou tedy vlastně dobré?

Borůvky známe jen jako plody. O tom, že mají využití i jejich listy nemáme většinou ani ponětí. Přitom jak plody, tak právě i listy mohou být zajímavou přírodní lékárničkou. A obojí si můžete nasušit, abyste měli zásoby i na zimní období.

Borůvky jako léčivo: Borůvkový list při diabetu i na záněty

Nenápadné zelené lístky borůvek patří mezi jedny z nejdůležitějších bylin pomáhajících při cukrovce. Jak pro prevenci, tak i pro léčbu. Obsahují totiž glukokininy, které snižují hladinu krevního cukru. Kromě nich obsahují borůvkové listy také třísloviny, které čistí trávicí trubici a antokyany fungující proti křečím hladkého svalstva. Rovněž jednoduché fenoly, které zabraňují růstu bakterií a působí protizánětlivě. Dále jsou tam ještě organické kyseliny, flavonoidy nebo triterpeny. Listí borůvky proto skvěle pomáhá při zánětech trávicího ústrojí, při průjmu nebo střevních kolikách. Borůvkové listí má i močopudný účinek a tím skvělý účinek na ledviny a močové cesty. A také tím – při přílišném zadržování vody v těle – odvodňují.

Čtěte také:

Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!

Tvarohové muffiny s borůvkami

Tinktura z listu borůvky

Mrkněte na největší borůvkové dobroty i v receptech, které jsme pro vás připravili

Čaj z nich pomáhá také při zánětu dásní. Ač se listy z borůvek používají hlavně vnitřně, můžete vyzkoušet i jejich zevní použití. Nejčastěji se využívá v koupelích či obkladech na špatně se hojící rány a vředy, plísňová onemocnění, ke kloktání nebo při zánětech hrdla a dásní. Může pomoci i při lupénce. Všeobecně pak ale mají listy velmi podobné účinky jako plody. Jejich sklizeň je nejvhodnější na jaře. A abyste měli přes zimu co pít a užívat, nasušte si je. Buď venku ve stínu při teplém počasí. Případně uměle do teploty 40 stupňů – místo, kde budou sušeny by však mělo být dobře větrané.

List borůvky v čaji

2 čajové lžičky čerstvých nebo sušených listů borůvky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Slijeme přes sítko a popíjíme.

Plod borůvky jako lahůdka i lék

Borůvky měly dříve i jiné názvy. Říkávalo se jim také černé jahody nebo černice. Temně fialové kuličky jsou snad nejznámějším přírodním prostředkem proti průjmu. Ale hlavně – obsahují velké množství vitamínu C. Jsou tedy ideální přírodním prostředkem pro posílení imunitního systému. I díky dalším látkám, které obsahují, jsou vhodným přírodním prostředkem při rekonvalescenci. A mohou fungovat i jako preventivní prostředek proti nemocem z nachlazení. A stejně jako listy, tak i plody, mají značně pozitivní vliv na močové a zažívací ústrojí

Borůvky jsou zařazeny mezi superpotraviny

Borůvky toho umí opravdu hodně. Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou schopny nás ochránit před mnohými nemocemi. Mají i zásadní vliv na náš zrak. Ne nadarmo se říká, abychom při zhoršujícím se zraku snědli hrst borůvek denně. Z borůvek se vyrábí i mnoho doplňků stravy, které mají právě za úkol zlepšit zrak. To ale stále není všechno. Borůvky si poradí i funkcí lymfatického systému. A podle některých vědeckých výzkumů mohou být i prevencí rakovinných onemocnění. V borůvkách byl navíc nalezen pterostilben, tedy látka podobná resveratrolu, která působí příznivě na snižování cholesterolu

Borůvky jsou doslova studnicí zdraví

Borůvky a jejich správné uchování

Teď přes léto můžeme sice sbírat borůvky plnými hrstmi. Ale jak je uchovat, abychom z nich mohli profitovat i přes zimní měsíce? Sbírejte jen modré, pevné a suché plody. Ty ostatní – svraštělé nebo načervenalé můžete sbírat taky, ale je třeba je okamžitě spotřebovat. Kvalitní borůvky můžete uchovávat v uzavřené dóze v chladničce po dobu až deseti dní. Pokud je chcete zamrazit, pak těsně po sběru rozložte v tenké vrstvě na plato s vyšším okrajem a dejte do mrazáku. Teprve potom je můžete přesypat do hlubší nádoby nebo do sáčku. Jen takto se borůvky neslepí a budou krásně sypké. Zmrazené borůvky mají trvanlivost dva roky. Pochopitelně je můžete zmrazit i ve formě protlaku. Anebo sušit. Další možností jsou pak například džemy, kompoty nebo sirupy.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

RE: Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.