Hlavička

Vykouzlete si sami jednoduše kvalitní domácí sýr eidam různých chutí

31. 10. 2019

Připravit domácí sýr typu eidam je velmi snadné. Navíc nejen, že víte, jaké ingredience jste do sýru dali, ale můžete si pohrát s jeho chutí i tvarem a ohromit tak i své okolí. Cenově vás sice domácí sýr vyjde dráž než v obchodě, protože vyrobené množství je vzhledem k objemu přísad poměrně malé, ale kvalitou a chutí se vám domácí sýr eidam určitě vyplatí. 

Domácí sýr eidam – ingredience

Na výrobu domácího sýru eidam budeme potřebovat čerstvé mléko, může být pasterizované. Důležité je, aby bylo co nejtučnější, alespoň se 4 % tuku. Použít nelze mléko trvanlivé, protože prošlo záhřevem vysokými teplotami. Také u másla dejte pozor na složení, aby se jednalo o skutečné máslo, a ne o některou jeho upravenou verzi s rostlinnými oleji.

Na domácí sýr eidam si připravíme:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • lžičku soli
  • lžičku opravdového másla
  • lžičku jedlé sody 

Domácí sýr eidam – recept

  1. Začneme tím, že do hrnce nalejeme mléko, přidáme tvaroh a lžičkou tvaroh v mléce rozmělníme na menší kousky. Není nutné, aby vznikla jednotná konzistence, jen nám jde o to, aby tvaroh nezůstal příliš vcelku. Na mírném stupni mléko s tvarohem zahříváme, dokud se nezačnou oddělovat bílé hrudky od nažloutlé tekutiny – syrovátky – to zabere asi 5 minut. Ještě asi minutu necháme obojí společně povařit.
  2. Zatímco se směs vaří, připravíme si formu. Použít můžeme malou zapékací misku nebo formičku na muffiny. Tu vyložíme potravinovou fólií, abychom později sýr lépe vyklopili.
  3. Hotovou směs slijeme přes cedník – syrovátka proteče dolů a v cedníku zůstanou hrudky sýřeniny. Syrovátku nevyhazujeme, můžeme ji vypít nebo použít na výrobu domácího kváskového chleba nebo do kynutých těst.
  4. Do čistého hrnce přesuneme obsah cedníku, přidáme sůl, sodu a máslo a za neustálého míchání vše společně na mírném stupni zahříváme. Cílem je celou směs roztavit na hladkou hmotu bez hrudek. Pokud se nám sýr příliš přichytává na dno hrnce, můžeme tento proces provádět ve vodní lázni – hrnec vložíme do většího hrnce s vroucí vodou. Dáváme si ale pozor na opaření unikající párou!
  5. V momentě, kdy je sýr hladký a žlutý, jej stěrkou přesuneme do nachystané formy a upěchujeme. Sýr necháme alespoň hodinu vychladnout a můžeme jej již podávat. Ideálně jej ale ještě zakryjeme potravinovou fólii a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Bude se nám tak lépe krájet. 

Domácí sýr eidam – tipy

  • Během výroby můžeme domácí sýr eidam také samozřejmě různě ochutit. Mezi oblíbené ingredience patří nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, drcený pepř nebo různé bylinky. Momentem pro jejich přidání je v okamžiku, kdy máte v hrnci hotový roztavený sýr – tedy před jeho přesunem do formy. Přísady se sýrem dobře promícháme, aby se rozmístily co nejrovnoměrněji.
  • Při příležitosti oslav nebo jen tak pro radost můžete také připravit domácí sýr eidam do formiček různých tvarů– sýrová hmota je tvárná a po důkladném vychladnutí drží tvar.

SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

MAHA NARAYANA olej 180ml

MAHA NARAYANA olej 180 ml, Link Naturals Products Masážní olej dle ájurvédské…

Cena: 289 Kč  399 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro každodenní…

BIO kondicionér pro každodenní použití Zelený čaj a citrus Ta nejlepší BIO…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro objem

BIO kondicionér pro objem - Kiss My Face Ta nejlepší BIO péče o vaše…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Organic ALOE VERA 1l EV - exp. 31.1.2020…

šťáva z listů, zlepšuje zažívání a trávení, posiluje organismus a…

Cena: 420 Kč  574 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Řeznictví a uzenářství Piteľ Olšany

Rádi si pochutnáte na čerstvém masu a masných výrobcích či pochoutkách? Pokud kladete velký důraz na...

HEST Stanislava Kufnerová: výroba knedlíků, Jaroměř

Společnost HEST Stanislavy Kufnerové se specializuje na výrobu houskových a bramborových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Potraviny ANTON: prodejna potravin z maloobchodní sítě BALA, Nová Paka

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte