Ochutnejte vlastní mléčné výrobky: Domácí jogurt krok za krokem

img
27. 08. 2020

Obyčejný domácí jogurt, skutečně poctivý, z opravdového mléka a bez zbytečných přísad. Jogurt i další mléčné výrobky jeho bázi si doma může připravit opravdu každý. Chuťově se připravte na úplně jiný zážitek a rozhodně ušetříte i svoji peněženku. Podomácku vyrobené mléčné výrobky i domácí jogurt vás totiž vyjdou jen na zlomek částky, kterou byste jinak nechali v obchodě.

Tradiční jogurt pochází z Balkánu. A stejně, jako ten poctivý původní, by měl chutnat i váš domácí jogurt. Stejně jak jsou na tom i další mléčné výrobky. Tedy ty zakysané. Sice si je běžně můžeme koupit v obchodě, ale jsou plné zbytečného cukru. Vyrobte si je doma zdravěji. Ať už domácí jogurt nebo i ostatní zakysané mléčné výrobky. Naučíme vás to.

Čtěte také:

Domácí máslo? Připravte si jej ze smetany nebo ořechů

Domácí jogurt: Zdravá mléčná lahůdka

Zakysané mléčné výrobky jsou pro nás prý zdravé a velmi prospěšné. Alespoň se to říká. Jogurt se dokonce řadí mezi takzvané funkční potraviny. Obsahuje totiž živé probiotické bakterie. Tedy ten domácí jogurt určitě. U těch z obchodu už takovou jistotu nemáte. Ostatně, tak jsou na tom ale všechny podobné zakysané mléčné výrobky. Přitom vyrobit je doma, je hračka. Na pultech obchodů jsou dnes k mání jogurty, které s produktem vymyšleným před několika tisíci let na území moderního Bulharska nemají nic společného. A další věc je ta, že doma si tyto mléčné výrobky můžeme vyrobit minimálně za poloviční cenu než v obchodě. A pokud máte ještě navíc přístup k poctivému mléku přímo od krávy či kozy, pak máte vyhráno. Není to však žádná podmínka pro domácí jogurt.

Domácí jogurt: Jak na to?

Domácí jogurt – přísady:

  • 1 litr domácího mléka
  • 125 g balení tradičního bílého jogurtu

Domácí jogurt – příprava:

Mléko na domácí jogurt nalijeme do hrnce a zahřejeme na 40 stupňů. Poté do mléka vmícháme jogurt. Metličkou pořádně rozmícháme. Dle chuti můžeme přidat cukr, rozmixované ovoce nebo kvalitní marmeládu. Promícháme a nalijeme do kelímků nebo sklenic. Domácí jogurt uložíme na teplé místo. Po 12 hodinách je jogurt hotový. Tip: Je dobré domácí jogurt zabalit do peřin nebo dek a dát někam poblíž zdroje tepla. Případně můžete využít i služby jogurtovače, který si se správnou teplotou poradí. Funguje tak, aby se vám domácí jogurt povedl.

Domácí mléčné výrobky: Tradiční kefír

Tradiční kefír – přísady:

  • 1 litr čerstvého mléka
  • 1 sáček kefírové kultury

Tradiční kefír – příprava:

Postup podobný jako na domácí jogurt. Ale nebojte se, povede se vždy. Mléko necháme při pokojové teplotě asi hodinu až dvě odstát. Poté nalijeme do nádoby, ve které budeme fermentovat. Přidáme kulturu v prášku a metličkou pořádně rozmícháme. Nádobu uzavřeme a necháme stát celý den. Poté dáme do lednice a necháme minimálně šest hodin odležet. Nezapomeňte si však nechat na dně láhve asi centimetr kefíru, který pak můžete využít na výrobu dalšího. Tip: Kefír je možné vyrobit také z kefírové houby. Do kefíru můžete přidat i najemno nasekané bylinky – báječně chutná s meduňkou

Domácí mléčné výrobky: Lučina z jogurtu

Lučina z jogurtu – přísady:

jogurt dom

Lučina z jogurtu – příprava:

V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou i šlehačkou. Můžeme lehce osolit a přidat nadrobno nasekané bylinky. Poté přelijeme do cedníku vyloženého plátýnkem, kde necháme odkapat do druhého dne. Poté uskladníme domácí lučinu v ledničce jako běžný sýr. Tip: Skvělá je domácí lučina s medvědím česnekem a mořskou solí. A také lučina ve stylu budapešťské pomazánky – s jemně mletou i jemně sekanou červenou paprikou.

Domácí mléčné výrobky: Ovocný jogurtový nápoj

Jogurtový nápoj – přísady:

  • 1 litr čerstvého mléka
  • 150 g domácí jogurt
  • 2 polévkové lžíce tučné zakysané smetany (minimálně 16%)
  • nadrobno nakrájené měkké ovoce dle chuti

Jogurtový nápoj – příprava:

Mléko nalijeme do hrnce a dáme na plotnu. Ohřejeme na 80 stupňů. Promícháme a necháme zchladnout na 50 stupňů. Po zchladnutí nalijeme trochu mléka do misky a přimícháme jogurt a smetanu. Nalijeme zpět k mléku a promícháme. Troubu zapneme na 50 stupňů. Než se ohřeje, nalijeme jogurtovou směs do uzavíratelných sklenic. Vložíme je do trouby a necháme zde 10 minut. Pak troubu vypneme, ale neotvíráme. Po hodině znovu zahřejeme na 50 stupňů a proces zopakujeme. Po vypnutí necháme v troubě už celou noc. Ráno si připravíme mixér. Do něj dáme nachystané ovoce a přidáme jeden hotový jogurtový nápoj z trouby. Dolijeme troškou mléka a promixujeme. Dle chuti osladíme.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Ochutnejte vlastní mléčné výrobky: Domácí jogurt krok za krokem

RE: Ochutnejte vlastní mléčné výrobky: Domácí jogurt krok za krokem

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.