Kaštany jako chutný doplněk jídelníčku. Ochutnejte kaštanový nugát!

img

Kaštany dozrávají sice na podzim, ale jsou hitem hlavně zimních měsíců. Kaštany vévodí kuchyni svou nezaměnitelnou nasládlou chutí. A pokud vyrazíte na zimní trhy, rozhodně najdete i stánek, kde budou nabízet kaštany pečené. A k čemu všemu jsou tedy kaštany dobré?

Kaštanovník jedlý pochází z oblasti Středozemního a Černého moře. Je to vysoký a mohutný dekorativní strom, který dorůstá až do výšky 35 metrů. Je příbuzný buku a dožívá se i několika set let. Nejvíce se pěstuje v oblastech, kde je většinu roku teplo – Španělsko, Francie, Itálie. Jde to však i u nás, ideálně v teplejších oblastech. Kaštanovník se množí semeny, ale plodí nejdříve za deset let. Plody v době zrání pukají a opadávají. V chladu a temnu je pak možné je uchovávat až rok.

Kaštany na vlastní zahradě? Proč ne!

Pokud jste se rozhodli, že byste chtěli tímto nádherným stromem ozdobit svoji zahradu, nezapomeňte jeho semena zasadit koncem zimy do květináčů (alespoň 10 cm hlubokých). Nechejte kaštany vyklíčit na parapetu při pokojové teplotě a s dostatkem denního světla. Do zahrady na vámi zvolené místo můžete kaštan přemístit až dostatečně zesílí – většinou po roce v domácí péči.

Čtěte také:

Domácí kaštanová mast: Účinná pomoc na otoky, křečové žíly i celulitidu

Zvířátka z kaštanů – návod na aktivitu pro dlouhé podzimní dny

Kaštanové pyré

Jak správně kaštany připravit?

Kaštany leží před vámi, ale nevíte, co s nimi? Přinášíme vám podrobný návod:

  1. Nejprve byste měli kaštany pochopitelně opláchnout pod tekoucí vodou.
  2. Špičku každého plodu nařízněte do kříže.
  3. K okamžité konzumaci je můžete dát například na rozpálenou plochu (krb, kamna, elektrická plotýnka…) či přímo do trouby. Pečení může trvat až hodinu.
  4. Lze je i uvařit – vložte je do hrnce a vodou zalijte tak, aby byly ponořené. Vařte na mírném plameni cca 20 minut.
  5. Vyjměte z hrnce a loupejte ještě teplé.
  6. Zbylé kaštany můžete zmrazit – v mrazáku vydrží poměrně dlouho.

Pečené kaštany neurazí snad nikoho

Kaštany: Lahůdka pro gurmány

V našich končinách jsou známy především kaštany pečené. Méně známá je kaštanová nádivka, která se dává například do pečené husy nebo krocana. Věděli jste však, že kaštany je možné pomlít i na mouku? Ta je pak jednou ze základních cukrářských surovin. A pomineme-li kaštanovou polévku, kaši nebo omáčku, kterou pamatují snad už jen naše babičky, pak si můžete doma vyrobit i nugát. Ten historicky první byl totiž v Jižní Francii připraven právě z kaštanové mouky, medu a karamelu. A abyste mohli ochutnat, jaká to byla lahůdka, přinášíme vám na něj exkluzivní recept.

Kaštany nasladko: Skvostný nugát přímo z Francie

Přísady:

  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g medu
  • 75 ml vody
  • 1 vaječný bílek
  • 40 g kandovaných třešní
  • 40 g mletých kaštanů
  • špetka soli

Příprava:

Nejprve promícháme cukr se solí, medem a vodou. Ideálně rovnou v hrnci se silným dnem, ve kterém budeme základ na nugát připravovat. Za občasného míchání jej pak směs vaříme asi hodinu. Že je směs hotová poznáme podle barvy. Měla by být hustá a mírně nažloutlá. Odstavíme. V robotu ušleháme z bílků pevný sníh. Jakmile je hotový, pomalu k němu přilijeme tenkým proudem ještě teplou cukrovou hmotu. Směs šleháme, až bude docela hustá a hladká. Čím déle budeme míchat, tím pevnější nugát bude. Třešně nasekáne nadrobno a smícháme je s kaštany. Obojí přidáme k cukrové hmotě. Nakonec nugát přelijeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do vypnuté trouby a necháme zde přes noc zaschnout. Ráno pak nařežeme na malé kostky.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Kaštany jako chutný doplněk jídelníčku. Ochutnejte kaštanový nugát!

RE: Kaštany jako chutný doplněk jídelníčku. Ochutnejte kaštanový nugát!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.