Domácí kondenzované mléko pro vegany a alergiky na mléčné výrobky

img
22. 11. 2019

Blíží se Vánoce a s nimi se objevují i myšlenky na to, jaké dobroty vytvoříme letos. Vězte, že je pořád co objevovat. Zatímco někdo se striktně drží klasických receptů, jiný rád experimentuje. A někdy je člověk osudem k experimentům trošku donucen. Například, když se v rodině objeví alergie na kravské mléko. Ať už je váš důvod jakýkoli, jednou z variant, jak si Vánoce osladit zase trošku jinak je zapojit do hry domácí kondenzované kokosové mléko. Tím, že není využito kravského mléka, ale kokosového je vhodné i pro vegany!

Kokosové mléko patří mezi potraviny, které mají na náš organismus řadu skvělých účinků. Mezi ty nejdůležitější určitě patří zlepšení trávení, zrychlení metabolismu, detoxikační účinky, podpora imunitního systému a také zklidnění nervového systému. Výhodou také je, že jej mohou lidé trpící celiakií, lidé s alergií na kasein a vegani. Zpestřete si Vánoce a vytvořte si doma kondenzovanou variantu. Postup je velmi rychlý a jednoduchý. Vězte, že nepečené vánoční cukroví z kondenzovaného kokosového mléka ocení nejen vegan, ale i všichni ostatní.

Domácí kondenzované kokosové mléko - postup

Potřebujete: 1 plechovka kokosového mléka (400 ml), 100 ml sirupu či sladidla dle dietních preferencí (vhodný je datlový sirup, javorový sirup, ale i med). Tip od nás: Pro výrobu kondenzovaného mléka doporučujeme vyhnout se kokosovým nápojům, protože neobsahují nutný tuk. Sáhněte po plechovce.

kondenzovane mleko

Postup: Smíchejte kokosové mléko se sladidlem v nižším hrnci. Míchejte metličkou, aby se obě části dobře propojily a přiveďte směs k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a míchejte dokud se nevytvoří hustá směs, která ztratí přibližně polovinu svého objemu (konzistencí bude podobná tekutému medu). Celý proces trvá přibližně 30 minut. Dejte si pozor, aby se mléko nikde nepřipálilo, jinak zhořkne. Poté je nutné kondenzované kokosové mléko uchovávat v ledničce. Nepečené vánoční cukroví bude lahůdka.

Domácí kondenzované kokosové mléko s ořechy (bez vaření) - postup

Potřebujete:  cca 200 g strouhaného kokosu (ideálně na větší kousky), kokosový olej na doladění hustoty, 1 hrnek přes noc namočených ořechů (ideální jsou kešu, ale hodí se i para ořechy nebo mandle), 1/2 hrnku sladidla dle preferencí (agave, kokosový či datlový sirup), špetka soli a kyseliny citronové (nebo polévková lžíce šťávy z citronu), pár lžic vlažné vody

Postup: Nejprve rozmixujte kokos s lžící kokosového oleje. Vznikne směs podobná máslu (pokud se kokos brání, přidejte více kokosového oleje). Přidejte zbytek ingrediencí (bez vody) a dále mixujte. Postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne hustá ale stále tekutá směs. Kondenzované mléko skladujte v lednici.

Tip: Pro ozvláštnění kondenzovaného kokosového mléka přidejte do směsi pár kapek vanilkového extraktu.

Napsat komentář: Domácí kondenzované mléko pro vegany a alergiky na mléčné výrobky

RE: Domácí kondenzované mléko pro vegany a alergiky na mléčné výrobky

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.