Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost

img
17. 09. 2019

Každý region má své typické svatební koláčky. Ty se také liší v různých rodinách a často se recept dědí z generace na generaci. Dnes si také často nevěsty nechávají koláčky péct u profesionálů. Vy si ale můžete svatební koláčky připravit doma, ať už na svatbu nebo jen tak na chuť ke kávě. 

Svatební koláčky – recept 

Na těsto budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 200 ml oleje
  • 80 g cukru
  • špetku soli

Na náplň si připravíme:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň používáme tvaroh v kostce, ne z vaničky, který je příliš tekutý. Do náplně můžeme přidat i rozinky, které předem namočíme v teplé vodě nebo v rumu.

Čtěte také:

Svatba v květnu: Přináší opravdu neštěstí, nebo jde jen o pověru?

Drobenku připravíme z:

  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic másla
  • 6 lžic cukru moučka

Dále budeme ještě potřebovat:

  • 1 vejce
  • máslo
  • moučkový cukr

Tvarohové svatební koláčky – postup

Nejprve si zaděláme kvásek na těsto. Na kvásek smícháme droždí s jednou lžící cukru, přidáme k tomu část vlažného mléka a lžíci mouky a necháme kvásek na teplém místě vzejít. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní zbylý cukr, sůl, žloutky, změklé máslo, zbytek mléka a vzešlý kvásek a vše vymícháme do vláčného těsta. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravíme náplň na svatební koláčky. Tvaroh se žloutkem a vanilkovým a moučkovým cukrem utřeme dohladka. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a připravíme si plech s pečícím papírem. Rozšleháme si vajíčko na potření a připravíme si drobenku. Na drobenku v míse smícháme mouku, cukr a změklé máslo a rukou směs hněteme, dokud nevznikne drobivá hmota.

Těsto přendáme na pomoučený vál a odkrajujeme z něj lžící kousky, ze kterých rukama uhněteme placičku, na ni dáme lžičku náplně, konce těsta spojíme a budoucí koláček položíme na pečící papír. Když máme plný plech koláčků, necháme je ještě asi 15 minut dokynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, lehce posypeme drobenkou a vložíme plech do předehřáté trouby. Svatební koláčky pečeme cca 10 minut dozlatova. Přečtěte si další recepty na drobenku na koláč

Rozpustíme si malé množství másla, a ještě horké svatební koláčky s ním potřeme, aby byly krásně lesklé. Do másla můžeme přidat i pár kapek rumu. Hotové svatební koláčky necháme vychladnout a lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vzhledem k tomu, že je koláčků větší množství, můžeme část uchovat v mrazničce. Vydrží nám tam i několik měsíců.

Máte rádi svatební koláčky? Podívejte se také na další recepty na svatební koláčky nebo si jen tak přečtěte, jaké máme nejznámější svatební tradice

Napsat komentář: Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost

RE: Svatební koláčky – upečte je na svatbu nebo jen tak pro radost

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.