Vyrobte si poctivá povidla tak, jak je dělaly naše babičky na venkově

Přichází čas, kdy na zahradách můžeme trhat a ochutnávat švestky a někteří si možná vybaví časy, kdy je jako malí pomáhali sbírat na slivovici nebo na výborná švestková povidla od babičky.

Pokud máte přebytek švestek, tak si zkuste právě tuto sladkokyselou pochutinou vyrobit i doma a zavzpomínat tak na babičku a časy mládí. Švestková povidla jsou navíc jednoduchá na výrobu a zaberou vám pár hodin.

Švestky - vitamíny

Dříve za časů našich předků nebylo mnoho možností, jak uchovávat úrodu, proto se začala vařit povidla. Nejčastěji se vyrábějí povidla ze švestek, ale mohou být také i z hrušek. Švestková povidla mají tu nespornou výhodu, že se do nich, na rozdíl třeba od marmelád, nemusí přidávat cukr, jelikož přezrálé švestky mají cukru dost.

Navíc jsou švestky prospěšné pro zdraví, mají - 

Čtěte také:

Švestková povidla
  • vysoký obsah železa a vápníku
  • také v nich najdeme vitamin C
  • karoten a vitaminy B1 a B2

Samotná povidla se vyrábějí vařením ovoce, až dokud se toto ovoce nezhustí. Pro výrobu povidel je dobré mít zcela dozrálé ovoce, aby obsahovalo přirozené cukry. Švestková povidla dřív v některých oblastech dochucovali i zelenými vlašskými ořechy.

Povidla si nejčastěji představíme uvnitř nadýchaných buchet - připravte si babiččiny tradiční buchty podle našeho receptu

švestková povidla_recept2Čerstvé buchty s povidly.

Mýty, které vás překvapí

Někteří straší tím, že, když povidla vaříte, tak se zapotíte, protože je budete muset v kuse míchat 8 hodin.

Nicméně toho se nemusíte bát – přinášíme vám jednoduchý recept, kdy vám vaření zabere jen asi 3 hodiny. Věděli jste, že povidla je možné udělat z téměř jakéhokoliv tvrdšího ovoce? Připravte si hrušková povidla podle našeho receptu, případně bezinková povidla, která léčí hexenšus

Švestková povidla - recept

Co budete potřebovat?

Na švestková povidla budete potřebovat zajisté -

  • zralé, až přezrálé švestky
  • krupicový cukr
  • ocet nebo šťávu z jednoho citrónu

Pokud máte přezrálé ovoce, nepotřebujete ani cukr, v jiném případě přidáme asi 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Také není špatné do povidel přidat koření, jako je skořice, badyán a hřebíček nebo rum. Na závěr potřebujeme velký široký hrnec (dobrý je železný kastrol) a zavařovací sklenice. 

Jak na povidla?

  1. Nejprve švestky opláchneme a vyloupeme z pecek. Je dobré mít na vyloupání švestek rukavice, aby vám za nehty nezůstala barva z jejich šťávy.
  2. Švestky poté pomeleme v mlýnku, aby nám vznikla kaše. 
  3. Vaříme hodinu v širokém hrnci při téměř stálém míchání. Pak přidáme citronovou šťávu nebo ocet a osladíme cukrem podle chuti.
  4. Takto oslazená povidla se vaří ještě 1 až 2 hodiny při pravidelném míchání. Hotová povidla poznáte podle toho, že vám odpadávají z vařečky.
  5. Jako poslední tečku při vaření přidáme koření nebo rum a dále občasně mícháme a necháváme švestková povidla odpařovat.
  6. Hotová povidla můžeme buď hned podávat jako pomazánku na chleba, nebo je nalít do zavařovacích sklenic a skladovat je. Výborná jsou také povidla do buchet, do kynutých knedlíků nebo palačinek. 

Další recepty na švestková povidla

Recept č. 1 - Povidla pečená v troubě

Pokud nechcete u vaření povidel dlouho stát a neláká vás míchání, švestková povidla můžete i upéct.

  1. Rozpůlené vypeckované švestky srovnejte do pekáče a dejte je co nejvíce ke dnu.
  2. Pokapejte je octem nebo šťávou z citronu a podle chuti přidejte koření.
  3. Takto přichystané švestky zakryjte a nechte 6 – 8 hodin odstát.
  4. Poté pečte při 160 °C po dobu 6 hodin. Určitě ale za celou dobu švestky nemíchejte.
  5. Hotová povidla z trouby ještě rozmixujte a na krátko povařte. 

Recept č. 2 - Povidla, která se nemíchají

U dalšího postupu povidla také nemusíte míchat.

  1. Vypeckované švestky dáme do mísy, zakápneme octem, pocukrujeme a necháme 24 hodin uležet.
  2. Poté dáme povidla vařit, ovšem tentokrát je nemícháme. Hodinu je necháme na prudkém ohni, pak teplotu zeslabíme a vaříme je stále bez míchání dalších pět hodin přikryté pokličkou.
  3. Připravená povidla opět rozmixujeme jako u postupu výše, okořeníme nebo přidáme rum a pak je můžeme použít dle libosti jako sladkost nebo na horší časy uchováme ve sklenicích. Další recept na švestková povidla najdete tady

Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Adžvajen celý 50g DNM

Kopytský kmín, indické koření Složení: adžvajen celý (Trachyspermum…

Cena: 26 Kč  33 Kč 

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 139 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 83 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte