Vyrobte si bezinková povidla z plodů! Bezinková marmeláda léčí hexenšus i nachlazení

Bezinková povidla (2)Bezinková povidla se vyrábí z plodů černého bezu.

Černý bez a jeho plody, bezinky, bývají na sklonku léta k vidění na každém rohu. Využijte toho, že tento keř roste téměř kdekoliv, a nasbírejte si bezinek co hrdlo ráčí. Proč? Jsou plné vitamínů, pomáhají od nachlazení, chřipky i bolesti, a navíc jsou chuťově výborné.

A pokud se ptáte, co s bobulemi budete dělat, odpověď je jednoduchá. Uvařit můžete třeba bezinková povidla. Uvidíte, že vám bezinková marmeláda zachutná, a navíc se taková vitamínová bomba v domácnosti vždycky hodí.

Zázračné bezinky a jejich léčivé účinky

Určitě jste už slyšeli, že bezinky jsou náramně zdravé a zdraví prospěšné. Jaké konkrétně mají účinky? Obsahují zejména

  • vitamín C,
  • ale také vitamín A
  • a vitamíny supiny B, tedy B1, B2, B6, B12
  • a kyselinu panthotenovou.

Dále v bezinkách najdete třísloviny, což jsou velmi účinné antioxidanty. Bezinky jsou tedy vitamínové bomby, které hravě zatočí s chřipkou či nachlazením. Dále se užívají třeba jako pomoc od bolesti hlavy či zad. A bez černý funguje také proti nachlazení.

Bezinky, bezinková marmeláda a další dobroty

Bezinky jsou pokladem, který by bylo hřích nevyužít. Kromě toho, že jsou tyto plody bezu černého zdravé, jsou i chutné. A jelikož bez černý roste téměř na každém rohu, není vůbec obtížné si bobule, kterými jsou keře doslova obsypané, nasbírat. Bezinky dozrávají v období července až září – a vy tak můžete připravit třeba bezinková povidla, ale i kompot, sirup, bezinkový likér či víno. Fantazii se meze nekladou a bezinky lze využít mnoha způsoby.

Jedovaté bezinky? Není třeba se obávat

Pokud se vydáte na sběr bezinek, rozhodně je neochutnávejte přímo u keře a počkejte si třeba právě na hotová bezinková povidla či jiný bezinkový pokrm. Syrové bobule totiž obsahují mírně jedovaté látky, které vám sice v malé míře neublíží, ale pro jistotu je lepší se pokusu o otravu úplně vyhnout.

Přílišné obavy ale rozhodně nejsou na místě –

bezinky stačí povařit a jedovaté látky jsou nadobro zničeny.

Chutná a zdravá bezinková povidla

Jak si užít výtečnou chuť i léčivé účinky plodů bezu černého? Uvařte si bezinková povidla! Jsou chutná a zdravá, takže je můžete mlsat vlastně bez jakýchkoliv výčitek a dokonce s dobrým pocitem, že pro své zdraví děláte něco užitečného.

Bezinková povidla (1)Bezinkovou marmeládu uchovejte v chladu a temnu.

Na bezinková povidla budete potřebovat:

  • bezinky (plody) - 1 kg
  • cukr - 500 g
  • vodu - 250 ml
  • citronová šťáva z 1 - 2 citrónů
  • želírovací prostředek

Bezinková marmeláda – recept

Bobule bezinek očešeme z trsů a zbavíme stopek. Rozmačkáme je a přidáme do nich vodu. Na mírném ohni pak bezinky rozvaříme do kaše. Necháme vychladnout, scedíme a do šťávy přidáme cukr, dochutíme také šťávou z citronu. Do směsi přimícháme ještě želírovací prostředek (povidla je ale možná připravit i bez něj) a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě teplá bezinková povidla dáme do vymytých a vysušených sklenic a dobře uzavřeme. Aby nám bezinková marmeláda déle vydržela, je dobré sklenice zavařit (sterilizovat).

Bezinková povidla uchováváme v chladu. Používat je můžeme na mnoho způsobů. Výtečná jsou na pečivu nebo na omeletách. Přidat je můžete také do různých omáček nebo je chodit jen tak mlsat. A hodit se vám budou i jako medicína při nachlazení.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Jak na bezinková povidla neboli bezinkovou marmeládu

Jaký je rozdíl mezi bezovou a bezinkovou šťávu + recept na bezinkový sirup

Recept na výborný bezinkový likér


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte