spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1444 receptů

Dezerty

recept

Kynuté buchty

Ingredience

hladká mouka: 500 g

krupicový cukr: 50 g

vanilkový cukr: 20 g

mléko: 250 ml

máslo: 60 g

droždí: 20 g

vejce: 1 ks

žloutek: 1 ks

kůra z citronu: 1 ks

rum: 1 PL

špetka soli

máslo nebo sádlo na vymazání pekáče

moučkový cukr na posypání

Povidlová náplň:

švestková povidla: 200 g

rum dle chuti

mletý hřebíček

mletá skořice

Tvarohová náplň:

tvaroh: 200 g

rozinky: 10 g

žloutek: 1 ks

vanilkový cukr

cukr krystal nebo med na doslazení

kůra a šťáva z půlky citronu

rum dle chuti

Maková náplň:

mletý mák: 150 g

mléko: 300 ml

krystalový cukr: {60} g

mletý hřebíček

mletá skořice

rum dle chuti

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Léčivá potravina

Stupeň zdravosti:

Nedietní mňamka

Kynuté buchty – recept

Droždí rozdrobíme a zalijeme přibližně polovinou vlaženého mléka. Přidáme lžičku cukru, důkladně promícháme a droždí necháme chvilku vzejít na teplém místě. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbytek vlahého mléka a zpracujeme hladké těsto. Správně vypracované těsto by se nemělo lepit na mísu. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň na dvojnásobnou velikost. Během kynutí těsto alespoň 2x promísíme.

Zatímco těsto kyne, připravíme si jednotlivé náplně. Na povidlovou náplň smícháme povidla s kořením a dle chuti doplníme rumem. Tvarohovou náplň vytvoříme tak, že smícháme tvaroh, žloutek, rozinky vanilkový cukr a citronovou kůru. Dosladíme dle chuti cukrem nebo medem a zakápneme šťávou z citronu. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu rumu. Maková náplň vznikne, když svaříme mléko s cukrem a kořením, přisypeme mák a dochutíme rumem. Makovou náplň poté odstavíme a necháme vychladnout.

Z vykynutého těsta vyválíme hada, kterého rozdělíme na jednotlivé porce. Z těsta tvarujeme placičky, naplníme libovolnou náplní a dobře je zabalíme. Kynuté buchty pak klademe na máslem nebo sádlem vymazaný pekáče jednu vedle druhé vždy spojem dolu. Jednotlivé buchty ještě před tím potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nám při pečení neslepily. Buchty necháme ještě zhruba 20 minut kynout v pekáči, poté je dáme do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova. Ještě horké kynuté buchty potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu. Před podáváním je ještě poprášíme moučkovým cukrem.

Hodnocení receptu:

Hodnotilo 0 lidí

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Podobné recepty

Dezerty

Kefírová buchta

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. V druhé míse promícháme všechny tekuté ingredience, tedy kefír, olej, vejce a med. Tekutou směs postupně přidáváme do té suché a průběžně šleháme...

Tip na recept

všechny recepty >

Kuřecí krémová polévka

Omytá a osušená kuřecí stehna osolíme, opepříme a zprudka orestujeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol. Dále přilijeme horký vývar, vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a...

Doporučené recepty

Předkrmy a chuťovky:

Briošky

Droždí necháme rozpustit v misce s vodou a krystalovým cukrem. Přidáme 15 g rozpuštěného másla, rozšlehaná vejce, hladkou mouku a vypracujeme těsto. Těsto ze všech stran potřeme olejem a necháme hodinu kynout. Poté...

Hlavní jídla:

Langoše

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, s cukrem. Kvásek necháme asi 5 minut odstát v teple. Do mouky přidáme sůl a dáme do mísy. Přidáme kvásek a ručně pořádně vypracujeme těsto. Těsto necháme asi 30 minut v teple...

Dezerty:

Zdravá tvarohová buchta na plech

Z tvarohu a ovoce si připravíme náplň. Ovoce můžeme použít čerstvé i mražené, v případě potřeby dosladíme směs medem dle naší chuti. Zdravá tvarohová buchta na plech chutná výborně například s lesním ovocem, použít...

Dezerty:

Cuketová buchta

V míse smícháme olej, rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Do vzniklé směsi postupně zašleháváme obě vejce. V druhé míse si smícháme prosetou hladkou mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Suché ingredience pak postupně...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte