Populární doplňky stravy: Proteiny nesmí chybět ve výbavě žádného sportovce. Který protein je ale právě pro vás nejlepší?

img

Proteiny neboli bílkoviny mají v našem organismu mnoho funkcí. Jsou strukturními složkami veškerých buněk, mají katalické účinky a v roli protilátek hrají velkou roli ve fungování imunitního systému, jehož jsou součástí. Sportovcům pak pomáhají obnovovat svalovou hmotu i tvořit svalovinu novou.

Narozdíl od některých tuků nebo sacharidů, jsou proteiny pro naše zdraví jednoznačně přínosné. Mnoho studií prokázalo, že strava s vysokým obsahem bílkovin (proteinů) má značné výhody při shazování nadbytečných kilogramů a kladně působí na náš metabolismus. Co všechno proteiny prokazatelně umí?

Doplňky stravy: Proteiny snižují hlad i chuť k jídlu

Oproti sacharidům nebo tukům nás bílkoviny “zaplní” na opravdu dlouhou dobu. Tedy i při konzumaci menšího množství jídla budeme více nasyceni. To je dáno částečně i tím, že proteiny snižují hladinu hormonu hladu – ghrelinu. A zároveň zvyšují hladinu peptidu YY, což je hormon, díky kterému se budeme cítit plní a najedení. A tyto účinky proteinů nejsou rozhodně zanedbatelné. Například v jedné studii zvýšili denní příjem bílkovin na dvojnásobek a výsledkem bylo, že ženy s nadváhou snědly za den o 441 kalorií méně, aniž by se jakkoliv omezovaly. 

Čtěte také:

Módní vlna, jíme bílkoviny. Opravdu jsou pro život tak nezbytné?

Proteinový koktejl - ideální svačinka pro fitness nadšence. Podpoří hubnutí i nárůst svalů!

Znáte proteinové doplňky a jejich účinky?

Doplňky stravy: Proteiny zvyšují svalovou hmotu

Sval je tvořen převážně z bílkovin. Tedy bez diskuze jsou proteiny stavebním kamenem všech našich svalů. Konzumace bílkovin proto naši svalovou hmotu pomáhá udržet a navíc i podporuje růst svalů při silovém tréninku. Udržování vyššího příjmu bílkovin může rovněž pomoci zabránit ztrátě svalové hmoty během hubnutí. 

Doplňky stravy: Proteiny jako nezbytný suplement pro kosti

Dříve se uvádělo, že proteiny našim kostem škodí. Bylo to založeno úvaze, že bílkoviny zvyšují zátěž kyselinami, což následně vede k vyplavování vápníku z kostí, aby se kyseliny neutralizovali. Ovšem četné dlouhodobé studie naznačují pravý opak. Lidé, kteří jedí více bílkovin, mají tendenci lépe udržovat kostní hmotu i ve vyšším věku. Na což je navázáno nižší riziko osteroporózy i zlomenin. Týká se to tedy především žen po menopauze.

Doplňky stravy: Proteiny urychlují metabolismus a zrychlují spalování tuků

Krátkodobě může mít strava vliv na náš metabolismus. Je to proto, že lidské tělo využívá kalorií k trávení a k lepšímu využívání živin z potravin (termický efekt potravin nebo termický efekt jídla). Ovšem, ne všechny potraviny jsou v tomto ohledu stejné. Právě proteiny mají mnohem vyšší termický (tepelný) účinek než tuky nebo sacharidy. Ukazuje se tedy, že vyšší příjem bílkovin významně zlepšuje a urychluje metabolismus a zároveň i počet spálených kalorií.

Doplňky stravy: Proteiny mohou snižovat krevní tlak

Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou infarktu, mrtvice či chronického onemocnění ledvin. V přehledu 40 kontrolovaných studií měla vyšší hladina proteinů vliv na snížení systolického i diastolického krevního tlaku. Proběhla dokonce i studie, která zjistila, že kromě snížení krevního tlaku má vysokoproteinová strava vliv také na hladinu LDL-špatného cholesterolu (snižuje jej) a triglyceridů.

Doplňky stravy: Proteiny napomáhají rychlejšímu hojení tkání

Jestliže došlo ke zranění, pak mohou hrát proteiny velkou roli v rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že jsou hlavními stavebními kameny všech tkání a orgánů, mohou po úrazech urychlit zotavení.

Doplňky stravy: Proteiny a jejich přirozené zdroje

Pokud se hovoří o proteinech, ihned všichni slyší slovo “maso”. Ovšem proteiny nejsou jen v živočišné říši. I když nutno říci, že zde jich najdeme nejvíc a právě živočišné potraviny obsahují nejvyšší množství bílkovin. Krom masa jsou proteiny hojně obsaženy také v jogurtech a vejcích. Ovšem vysoký obsah proteinů má rovněž avokádo, chřest, dýňová semínka, zelený hrášek, špenát, quinoa, sója nebo bulgur.

Je mnoho druhů proteinů, například mezi hodně oblíbený patří kakaový protein

Doplňky stravy: Zajímavé druhy proteinů

Mandlový protein – mandle patří k jednomu z nejlepších zdrojů proteinů vůbec. Ve 100 g mandlí je ukryto cca 21 gramů bílkovin. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin i vlákniny. Plně nahradí protein syrovátkový.

Konopný protein – patří mezi nejpopulárnější rostlinné proteiny. Konopný protein se vyrábí mletím lisovaných semen. Vznikne z něj jemný prášek se skvělou oříškovou chutí. Konopný protein obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Jeho profil je podobný vaječnému bílku a sóje, což jsou dva kvalitní zdroje proteinů. Nevýhodou je, že obsahuje menší množství lysinu. 100 g konopného proteinu v sobě ukrývá zhruba 50 g bílkovin.

Hrachový protein – má specifickou chuť, přesto patří mezi velmi oblíbené doplňky stravy. Hrachový protein se získává ze žlutého hrachu (luštěnina). Ve 100 g obsahuje až 84 g bílkovin. 

Vyzkoušet však můžete i další kvalitní druhy rostlinných proteinů: lněný, dýňový, pšeničný, sójový, slunečnicový, sezamový nebo dokonce proteinový prášek z mořských řas. Možností je mnoho, záleží jen na vás, kterému dáte přednost.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.