Hlavička

Upečte si to nejlepší linecké cukroví. Chutná jako od babičky

4. 11. 2019

Vánoce se blíží a k nim neodmyslitelně patří linecké cukroví. Lahodné a vláčné linecké cukroví miluje snad každý. A protože ho peče skoro každá česká domácnost, existuje řada způsobů, jak linecké cukroví udělat. Poradíme, jaký nejlepší má linecké cukroví recept a jakou má přípravu. Jak upéct linecké cukroví od babičky?

Tipy na nejlepší linecké cukroví 

  • Máslo, které používáme do těsta, můžeme ještě ztuhlé do těsta nastrouhat. Nebudou se nám tvořit hrudky. Když použijeme máslo rozměklé, těsto se bude zbytečně lepit.
  • Do hotového těsta použijme citron a citronovou kůru. Linecké cukroví díky tomu získá svou jedinečnou chuť a nebude se tolik lámat.
  • Těsto na linecké cukroví zabalme do potravinové fólie. Dejme ho do ledničky a nechejme ho odležet alespoň dvě hodiny. Ale klidně i více.
  • Když těsto vytvarováváme, musí být chladné. Jinak se nám bude lepit a nebude se nám dařit je správně vykrojit.
  • Upečené linecké cukroví skladujme v chladnu, aby nám neokoralo.
  • Nejklasičtější je promazávání marmeládou. Výhodou je, že marmeláda dlouho vydrží. Ale někdy můžeme použít i různé krémy, například máslové. Pokud použijeme krém, linecké cukroví namažme až těsně před Vánoci. Jinak by se nám mohlo zkazit.
  • Linecké cukroví je dobré upéct nějakou dobu před Vánoci. Když ho necháme před konzumací odležet, bude vláčnější a chutnější. Ideálně ho upečme dva týdny před Vánoci.

Jaké má linecké cukroví recept?

Klasické vánoční cukroví nám nemusí dělat radost jen na Vánoce. Můžeme si jej upéct i na jiné svátky, jako jsou Velikonoce. Anebo jen tak ke kávě a čaji. Původem sice pochází z Rakouska, ale své místo si našlo i v naší kultuře. Jaký má linecké cukroví recept?

Co budeme na linecké cukroví potřebovat?

  • 350 gramů hladké mouky
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 250 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • BIO citronová kůra a citronová šťáva

Jak linecké cukroví upéct?

  1. Připravme si vál. Vezměme mouku a skrz síto ji na vál prosejme. Nebudeme mít v těstě hrudky.
  2. K mouce přidejme cukr a nastrouháme studené máslo. Poté ke směsi dejme i žloutky. Nakonec přidejme citronovou kůru a citronovou šťávu.
  3. Ze směsi vypracujme těsto. Dejme si záležet, aby nám vznikla jednolitá směs.
  4. Těsto zabalme do potravinářské fólie a dejme odležet do chladu.
  5. Na vál přidejme mouku, aby se nám těsto při zpracovávání nelepilo.
  6. Vyndejme těsto a vyválejme z něj tenký plát.
  7. Z plátu vykrájejme požadované tvary. Pokud budeme linecké cukroví chtít slepovat, vykrájejme je v sudém počtu. Do poloviny z těchto tvarů vykrájejme kovovou trubičkou ve středu kolečko. Potřeme jej vejcem. Můžeme je posypat loupanými mandlemi anebo nasekanými ořechy.
  8. Dejme linecké cukroví na plech a pečme jej do růžova. Záleží na velikosti našich tvarů a tloušťce těsta. Většinou stačí asi 10 až 15 minut na 160 °C v předehřáté troubě.
  9. Až linecké cukroví vychladne, namažme jej marmeládou a slepme je k sobě. Krémem cukroví namažme až těsně před podáváním.
  10. Linecké cukroví dejme do chladna, kde je necháme až do Vánoc.

linecké cukroví od babičkyS rybízovou marmeládou chutná nejlépe

Recept na linecké cukroví od babičky

Nejlepší cukroví je často to nejosvědčenější. Linecké cukroví od babičky si můžeme upéct i doma a zaručeně bude chutnat celé naší rodině. Jak si upéct linecké cukroví od babičky?

Co budeme na linecké cukroví od babičky potřebovat?

  • 210 gramů hladké mouky
  • 140 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové šťávy

Jak linecké cukroví od babičky připravit?

  1. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vyndejme je tedy nějakou dobu před pečením z ledničky.
  2. Mouku a cukr prosejeme, hrudky v sítku vyhodíme.
  3. V misce smíchejme cukr, mouku, máslo, žloutky a citrónovou šťávu.
  4. Směs zpracujme na drobenku. Poté směs vyklopme na vál a rukama zpracujme v hladké těsto.
  5. Zabalme těsto do potravinové fólie a dejme je odležet do lednice. Alespoň na hodinu.
  6. Poté těsto na linecké cukroví od babičky z lednice vyndejme a rozdělme ho na čtyři kusy.
  7. Z kusů vyválejme plát těsta. Neměl by být příliš tenký, ať se nám cukroví neláme.
  8. Když těsto vyvalujeme, posypávejme ho prosetým moučkovým cukrem. Výhodou je, že narozdíl od používání mouky, těsto zůstane vláčné a nebude tvrdé. Ale s cukrem šetřeme, aby naše linecké cukroví nebylo příliš sladké.
  9. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 10 minut. Ale linecké cukroví průběžně hlídejme, aby se nám nepřipálilo. Může se stát, že některé kusy se upečou dříve než jiné.
  10. Linecké cukroví od babičky nechejme odležet a marmeládou potírejme až po několika dnech.

  


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Zubní pasta NEEM Ayucare 100g

Ájurvédská bylinná zubní pasta s neemem. Protizánětlivé a antibakteriální…

Cena: 98 Kč  118 Kč 

Propolisový nosní sprej PROPOLAID 20ml

Nosní sprej Složení: čištěná voda, chlorid sodný, dihydrogenfosforečnan…

Cena: 96 Kč  129 Kč 

RIGENFORTE kapsle pro růst vlasů 30ks

Doplněk stravy na vlasy, výživu pokožky a nehty s Biotinaxem, vitamíny,…

Cena: 172 Kč  212 Kč 

Glycerin čistý přírodní 150ml Ayumi

100% čistá a přírodní hydratace těla Kožní výhody glycerinu: hluboce…

Cena: 180 Kč  239 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Kavárna u Amose v Nové Pace

Nezávislá maloobchodní síť BALA v současné době propojuje v rámci svých sítí Bala a Gastro více než 1600 kmenových...

Pekárna Ipema, s.r.o.: kvalitní pečivo s tradiční výrobou

Pečivo, které má nejen skvělou chuť, ale také kvalitu. To je základním mottem pekárny...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov

Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny vyrobené podle poctivých tradičních receptur?...

Pekárna Kabát: ruční výroba pečiva a jeho prodej, Praha a Plzeň

Pekárna Kabát je zavedená rodinná pekařská firma s tradicí od roku 1992....

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte