Stravování podle čínské medicíny

Fotolia_77967351_XS

Východní filosofie rozeznává pět základních elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda. Ke každému z těchto elementů přiřazuje různé vlastnosti - mimo jiné také roční období, barvu, chuť, jednotlivé orgány a potraviny, které těmto orgánům mohou prospívat. A právě stravování podle elementů je pro tradiční čínskou medicínu jedním ze základních principů harmonického a zdravého stravování.

Dalším důležitým principem je respektování tepelného nastavení člověka a jednotlivých potravin, které jíme. Zimomřivý člověk bude mít v čínské medicíně zcela jiný jídelníček než člověk horkokrevný.

Stravování podle čínské medicíny: chutný, pestrý a zdravý jídelníček

Pět elementů by mělo být obsaženo v každém jídle, aby byla naše strava vyvážená, pestrá, zdravá, a navíc i chutná. Cílem je dosáhnout energetické rovnováhy našeho organismu a posílit si tak vlastní zdraví. Místo počítání kalorií, jak je tomu ve zvyku u mnoha západních diet, je pro čínskou medicínu důležité držet se zásad oněch pěti elementů a respektovat tepelný účinek potravin a typ člověka.

Příklady potravin podle čínské medicíny

  • Dřevo (hlavně na jaře): jogurty, mléko, kefír, kachna slepice, ostružiny, maliny, ananas, pšenice, bulgur, rajče, meduňkový čaj, bílé víno
  • Oheň (hlavně v létě): grilované maso, kozí a ovčí sýr, ledový salát, pohanka, žito, grapefruit, kdoule, zelený čaj, pivo
  • Země (hlavně pozdní léto): hovězí maso, ječmen, dýně hokkaido, hrášek, fazole, tofu, jablko, banán, hrušky, mandle, pistácie, jablečná šťáva, lékořicový čaj
  • Kov (hlavně podzim): zvěřina, ředkvičky, pórek, křen, rýže, zázvor, pažitka, hřebíček, vysokoprocentní alkohol, mátový čaj
  • Voda (hlavně v zimě): vepřové, salám, šunka, ryby, kaviár, humr, sójové boby, hrách, ústřice, studená a minerální voda

Chcete vědět více o stravování dle tradiční čínské medicíny? Pomůže vám online kurz Hubnutí podle čínské medicíny.

Ideální jídelníček podle čínské medicíny

Aby bylo naše tělo a zdraví v rovnováze, je potřeba dbát na to, co a kdy jíme. Podle tradiční čínské medicíny je potřeba nastartovat tělo, mysl i hezký den snídaní. Ta by měla být konzumována v klidu, ideálně mezi 7. a 9. hodinou ranní. Nejlepší je posnídat teplé jídlo, jako je například ovesná kaše se skořicí a rozinkami, nebo teplé vajíčko s celozrnným pečivem. Na oběd je ideální lehčí jídlo v podobě tepelně upravené zeleniny s masem a/nebo vařenou obilovinou a večeře je v chladném období nejlepší teplá - například polévka nebo nějaká zeleninová rychlovka - zatímco v létě to klidně může být zeleninový salát. Pít byste měli během celého dne teplou vodu nebo slabý zelený čaj, kterému se připisuje řada blahodárných účinků, jako je rychlejší spalování nebo odkyselení organismu.

Stravování podle čínské medicíny dokáže ovlivnit tělesnou i duševní aktivitu člověka, a dokonce i změnit přístup k sobě samému. Nejedná se o žádné zákazy a příkazy, úplné vynechání určitých pokrmů nebo naopak nadměrnou konzumaci jiných, ale o logický systém stravování vedoucí k harmonickému a zdravému životu.