Maniok chutná jako sladká brambora. Oproti ní má však spoustu zajímavých účinků na lidské tělo. Ochutnáte ho?

img
08. 04. 2022 Přečteno: 1730x

Maniok jedlý patří mezi jednu z nejdůležitějších výživových potravin na světě. U nás je oblíbený především u osob, které trpí alergií na lepek. Využívá se ale i při gastritidě, překyselení žaludku, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při všech typech kolitidy. Maniok je vhodnou potravinou po vleklých nemocech, operacích a po půstech.

Maniok je potravinou, která má obrovské množství benefitů pro lidské zdraví. Maniok jedlý totiž zlepšuje krevní oběh a stará se o správnou hladinu červených krvinek, pečuje o správné trávení, srovnává hladinu cholesterolu, chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, stará se o zdravé močopohlavní ústrojí i střeva a chrání kosti.

Maniok pro lidi i zvířata

Maniok, někdy též zvaný kasava, tapioka nebo yuca, pochází z tropické části Jižní Ameriky. Na středozápadě Brazílie zdomácněla již před 10 000 lety. Archeologické průzkumy z Mexika objevily pylová zrna z manioku z období 4600 let před naším letopočtem. V dnešní době se maniok pěstuje jako kulturní plodina v tropických částech celého světa. Z 60 procent ročního výnosu se nasytí půl miliardy jejich obyvatel. Zbývající množství se používá jako krmivo pro zvířata. Největšími vývozci jsou Nigérie a Brazílie.

Čtěte také:

Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Tapioka je vhodná pro bezlepkovou dietu i rychlý přísun energie na dlouhou dobu

Populárni doplňky stravy: Je vitamín B17, amygdalin či laetril lék nebo jed? A jak moc funguje při léčbě rakoviny?

Pěstování manioku ve skleníku

Jako rostlinou raritu lze maniok pěstovat ve vytápěném skleníku. Z dospělých hlíz se snadno udělají plátky s očky, které se musí zasypat aktivním uhlím s trochou fungicidu. Je nutné pravidelné zalévání a přihnojování. Asi osm měsíců po odkvětu rostliny, v době kdy listy začínají žloutnout, se sklízejí hlízy. Pokud maniokové hlízy nejsou uskladněny ve sklepě v bedýnkách s půdou, je nutné je spotřebovat do čtyř až pěti dnů. Uskladněné vydrží až dva roky.

Maniok obsahuje spoustu cenných látek

Hlízy manioku obsahují největší koncentraci škrobu vůbec, minerály hořčík, draslík, železo a malé množství vápníku. Je velmi bohatý na sacharidy, vitamíny skupiny B a to hlavně B17, který se v těle štěpí a zabíjí rakovinové buňky. Syrová hlíza obsahuje 25 procent denní dávky vitamínu C. Je přirozeně bezlepkový a neobsahuje téměř žádný tuk. Jeden kilogram plodiny má asi 3000 kalorií. Staré, původní kultivary manioku jsou hořké a obsahují nepatrné množství smrtelně jedovatého kyanovodíku. Ten se odstraní pouze varem, sušením nebo kvašením. Přesto, aby byl účinek kyanovodíku patrný, musely by se syrové hlízy konzumovat dlouhodobě v množství sedm kilogramů na osobu a den. Nové odrůdy jsou sladké chuti a kyanovodík neobsahují. 

Maniok v kuchyni

Z manioku se dá vytvořit mnoho zajímavých jídel. Upravuje se stejně jako brambory – vaří se, peče, smaží na lupínky. Strouhaný maniok lze připravit podobně jako brambory na placky. Při vaření lze využít i tapiokovou mouku, která se získává z hlíz manioků. Jde vlastně o jemnou škrobovou moučku vhodnou na přípravu pudinků, želé, na zahuštění omáček, jako kapání do polévky i na výrobu bezlepkového pečiva. Nejčastěji se tapioka prodává ve formě „perel“ o velikosti 2-3 milimetry. Ty se používají stejně jako běžná škrobová moučka.

Z manioku se vyrábí oblíbený druh škrobu

Maniok není jen k jídlu

Kromě jídla se z manioku vyrábí pivo, ocet, pálenka i klíh. Mladé listy se v některých částech světa využívají jako zelenina a připravuje se z nich například „špenát“. Latexové mléko obsažené v rostlině se používá na přípravu gumy a lepidel.

Maniok – recept:

Maniokové hranolky s česnekem

Přísady

Příprava:

Oloupanou hlízu manioku vaříme v dostatečném množství vody asi 20 minut. Vodu slijeme a maniok nakrájíme na hranolky požadované velikosti. Hranolky smažíme po částech ve vyšší hladině oleje nebo ve fritovacím hrnci do zlatohněda. Osmažené hranolky necháme okapat od oleje a ubrouskem z nich ještě odsajeme zbytky oleje. Osolíme je a smícháme s rozetřeným česnekem. 

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Maniok chutná jako sladká brambora. Oproti ní má však spoustu zajímavých účinků na lidské tělo. Ochutnáte ho?

RE: Maniok chutná jako sladká brambora. Oproti ní má však spoustu zajímavých účinků na lidské tělo. Ochutnáte ho?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.