Nejlepší jarní pesto do těstovin i na chléb. Vyzkoušejte kopřivové nebo avokádové pesto

img

Pesto je výtečná pochoutka původem ze severní Itálie. Název je odvozen z italského slova pestare, což je tlouci. Tradiční příprava pesta totiž spočívá v rozdrcení a tření čerstvých listů bazalky. Pesto však nemusí být jen bazalkové. Doma si můžete během několika málo minut připravit domácí pesto kopřivové nebo avokádové.

Tradiční bazalkové pesto nikdy nezklame

Tradiční janovské pesto se připravuje z bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmezánu. Skvěle se hodí na všechny možné těstoviny, naplnit s ním můžete však i masovou roládu nebo jej lze přidat do polévky.

Čtěte také:

Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Pesto však můžete připravit z jakýchkoliv bylinek jako jsou pažitka, medvědí česnek, petržel nebo koriandr. Určitě si pochutnáte i na pestu ze špenátu nebo rukoly. Máme pro vás 3 lahodné recepty na pesto, po kterých se bude oblizovat celá rodina.

Kopřivové pesto

Kopřivové pesto je nabité skutečně zdravými látkami, jelikož kopřiva sama o sobě je velice zdravá bylina. Je však velmi podceňovaná a přehlížená. Buďte ale chytří a připravte si z ní lahodné pesto.

Ingredience

  • kopřiva
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • 5 stroužků česneku
  • mleté mandle
  • parmazán

Kopřivové pesto – postup

Kopřiva musí být mladá a musí růst v čistém prostředí. Proto nikdy nesbíráme i silnice, ale v lese. Z kopřivy sbíráme jen vrcholové listy. Kopřivu spaříme horkou vodou a posekáme na malé části. Ke kopřivám přidáme potom 200 ml olivového oleje. Najemno postrouháme 100 g mandlí, které jsme před tím spařili a oloupali. Přidáme česnek, sůl, parmezán a vše důkladně rozmixujeme.

Pesto pak dáme do sklenice a pěkně namačkáme tak, aby olej vystoupil na povrch. Olejová vrstva bude pesto chránit. Není potřeba pesto zavařovat a v lednici vydrží klidně i rok.

Avokádové pesto

Avokádo patří mezi velmi zdravé a přírodní tuky. Avokádové pesto si určitě oblíbíte.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • hrst čerstvého koriandru
  • 50 g kešu oříšků
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Avokádové pesto – postup

pesto zelena

Avokádo vydlabeme, dáme do misky společně s koriandrem, kešu oříšky, limetkovou šťávou, česnekem, solí a oleje. V mixéru opět rozmixujeme dohladka. Jestliže chceme mít pesto pikantnější, přidáme ještě najemno nasekanou chilli papričku.

Rajčatové pesto

Rajčatové pesto vynikne například k rybám a skvěle se hodí i do palačinek na slaný způsob.

Ingredience

  • 4 rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • parmezán
  • sůl a pepř

Rajčatové pesto – postup

Rajčata spaříme a oloupeme. Vložíme dok skleněné mísy a rajčata zalijeme horkou vodou tak, aby byla naprosto potopená. Necháme několik minut odstát. Pak rajčata slijeme a slupku sloupeme. Rajčata rozkrojíme, vydlabeme semínka a dáme do mixéru. Přidáme bazalku, prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a parmezán. To vše rozmixujeme do kašovité konzistence a můžeme podávat.

Zeleninová polévka s pestem

Na závěr pro vás máme lahodný recept na polévku s pestem.

Ingredience

  • cuketa
  • 2 mrkve
  • 1 l kuřecího vývaru
  • česnek
  • olivový olej
  • bílé fazole
  • hrst špenátu
  • pesto

Pesto – polévka: Postup

Mrkev i cuketu nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme olej, opečeme nejprve mrkve, pak přidáme cuketu, česnek a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme fazole a 10 minut vaříme. Nakonec dáme do polévky špenát a pesto.

Napsat komentář: Nejlepší jarní pesto do těstovin i na chléb. Vyzkoušejte kopřivové nebo avokádové pesto

RE: Nejlepší jarní pesto do těstovin i na chléb. Vyzkoušejte kopřivové nebo avokádové pesto

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.