Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích povidel. Tak to je slavný povidloň - seznamte se. Jedná se o unikátní český recept. Někteří z vás ho jistě znají, někteří ne. Dnes vám proto povidloň představíme a společně si vyzkoušíme také jednoduchý recept na tuto šumavskou klasiku. 

Oproti jiným, staletími prověřeným receptům, vznikl povidloň celkem nedávno. Recept se zrodil v samotném srdci Šumavy, v pekárně na Kvildě, což je krásná horská vesnice.  

A čím je povidloň tak unikátní? Kombinuje v sobě všechny chutě, které máme tak rádi. Spojení sladké šlehačky, korpusu z odpalovaného těsta a kyselých povidel vytváří chuťový koncert. Proto povidloň bez obav nabídněte rodině, kamarádům i jako pohoštění pro známé.  

Pozor - častým omylem je, že do povidloně patří tvaroh. Není tomu tak, do povidloně patří jen smetana s jogurtem! 

Povidloň - recept 

Aby se povidloň povedl, budete potřebovat opravdu kvalitní suroviny. Proto si sežeňte jemný farmářský jogurt, smetanu i vajíčka a ideálně domácí povidla - můžete vyzkoušet domácí povidla podle našeho receptu.

povidloňDo povidloně patří jen poctivá domácí povidla.

Ingredience

Na odpalované těsto

  • 2 sklenice vody = 500 ml
  • 200g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli 

Na smetanový krém

  • 800 g smetanového jogurtu (např. Choceňský)
  • 700 ml smetany ke šlenání (33 %)
  • 2 - 3 sáčky ztužovače šlehačky
  • moučkový cukr

Povidla

Postup

Postup pro odpalované těsto

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, kterou osolte. Ve vodě rozpusťte máslo a začněte pomalu přimíchávat mouku. Míchejte svižně, aby se odpalované těsto povedlo. Nechte vychladnout.
  2. Do vychladlého těsta zapracujte šleháním všechna vejce, mělo by vám vzniknout kompaktní těsto. 
  3. Připravte si 2 stejně velké plechy na pečení, které si potřete máslem, aby se těsto nelepilo.
  4. Těsto z hrnce si rozdělte na stejně velké poloviny a vyklopte na plechy.
  5. Na každém plechu těsto rovnoměrně rozetřete obrácenou lžící. Lžící můžete taktéž udělat mírné vlnky.
  6. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a těsta pečte 20 minut. Na dno trouby si vložte misku s vodou pro zvlhčení těsta. 
  7. Troubu při pečení neotevírejte. 

Postup pro smetanový krém

  1. Ve velké míse smíchejte jogurt s ušlehanou šlehačkou. Vmíchejte ztužovače podle návodu na obalu.
  2. Oslaďte podle potřeby. 
  3. Nechte vychladit v lednici. 

Kompletování povidloně

  1. V misce si smíchejte domácí povidla se 100 ml rumu. Veškerá povidla poté natřete na jeden vychladlý plát těsta.
  2. Na povidla přidejte veškerý smetanový krém, který musí být pevný a držet pohromadě.
  3. Poté smetanový krém přiklopte druhým plátem těsta. 
  4. Vychlaďte, pocukrujte a nakrájejte. 

Zaujal vás povidloň? A vyzkoušíte náš recept?


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

BIO Esenciání olej LEVANDULE 10ml Oléanat

Přírodní BIO éterický olej na popáleniny, bolesti hlavy, proti stresu…

Cena: 249 Kč  325 Kč 

Čistič koupelen, odstaňovač vod. kamene…

Čistič koupelen, odstaňovač vodního kamene 750ml Vhodný na čištění…

Cena: 125 Kč  169 Kč 

Sůl do myčky 1kg ALMACABIO

Hrubozrnná sůl je zvláště vhodná do myčky, není třeba přidávat další…

Cena: 44 Kč  59 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte