Chřestový koláč
Ingredience
- česnekový stroužek: 1 ks
- máslo: 1 PL
- malá červená cibule: 1 ks
- vajíčko: 1 ks
- sýr ricotta: 63 g
- čerstvý bílý nebo zelený chřest : 100 g
- zakysaná smetana : 63 g
- sůl dle potřeby
- mletý pepř dle potřeby
- máslo do těsta: 37 g
- mléko do těsta : 25 ml
- vejce do těsta : 1 ks
- hladká mouka do těsta: 100 g
- špetka cukru do těsta
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Chřestový koláč – recept
Začněte tím, že si vypracujete těsto. Do mísy tedy vsypte prosátou hladkou mouku, přidejte měkké máslo, trochu mléka, čtvrt až polovinu vejce (pro 2 porce) a také špetku soli i cukru. Všechny suroviny řádně promíchejte a hmotu poté zabalte do potravinové fólie. Nechte těsto chladit v lednici asi půl hodiny. Mezitím se pusťte do náplně. Čerstvý chřest si očistěte a odřízněte tuhé konce. Měly by vám zbýt jen delší špičky. Několik z nich si ponechte na zdobení koláče a zbytek chřestu nakrájejte na menší kusy. Ty pak vložte do hlubší pánve a restujte na troše másla. Nakonec chřest podlijte malým množstvím vody a duste do měkka.
K ruce si následně vezměte menší pánev a na ní rozpusťte zbylý kus másla. Také přidejte najemno nasekanou cibuli, česnek a opékejte. Až bude chřest měkký a cibulka s česnekem zlehka opečená, nasypte tyto ingredience do větší mísy a smíchejte spolu se zakysanou smetanou, ricottou, vejcem, pepřem a solí. Tak vznikne náplň do koláče. Přidat lze i nasekané bylinky dle obliby. Dále vyjměte těsto z chladničky, vyválejte v plát a ten umístěte na plech s pečícím papírem nebo do formy na koláč. Na těsto vlijte smetanovou směs, povrch přikryjte odloženým chřestem a dejte péct do vyhřáté trouby při 170 až 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Podávejte vychladlé třeba s oblíbeným suchým vínem. Dobrou chuť!
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.