Vejce

Vejce jsou nepostradatelnou potravinou v našem jídelníčku. Lze je připravit na mnoho způsobů a přesto se neomrzí. Jsou chutná, lehce stravitelná a mají vysokou nutriční hodnotu, díky které se řadí mezi nejhodnotnější potraviny vůbec.

Vejce a jejich léčivé účinky

Vejce snižují hladinu "špatného" cholesterolu v krvi a zabraňují mu ukládání v cévách. Obsahují karotenoid lutein a zeaxantin - tyto látky zabraňují hlavně degenerativnímu onemocnění jako je makulární degenerace. Obecně lze říci, že vejce pomáhají proti zánětům, jsou důležitým komponentem pro práci mozku, pomáhají při tvorbě kostí a posilují imunitu.

Kdy vejce škodí?

Hodně diskutovaným tématem jsou syrová vejce a obava ze salmonelózy. Pokud kupujete vajíčka ze supermarketů, jde o velké dodavatele, kteří musí dodržovat přísné předpisy. Jedním z nich je, že slepice musí být očkované proti Salmolella enteritidis. I v průběhu snášení se kontroluje slepičí trus, jestli neobsahuje salmonelu. Používáte-li vejce z jiných zdrojů, vždy se informujte o hygienických podmínkách chovu a ochraně proti salmonelóze. 

Vyvarujte se konzumace výrobků, které mohou obsahovat vejce na místech, kde nejsou zajištěny optimální podmínky skladování, a to zejména v létě. Jedná se např. o pochoutkové saláty nebo zmrzlinu (většinou se ale stánková zmrzlina vyrábí ze sušených směsí, kde toho riziko nehrozí). 

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Pažitková pomazánka

Vejce uvaříme natvrdo a nastrouháme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, smetanový sýr, změklé máslo a trochu dijonské hořčice. Podle chuti osolíme a opepříme, důkladně promícháme a necháme vychladit.  Pažitková pomazánka je nejlepší na čerstvém chlebu.

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte