Žampión honosný /Agaricus excellens/

Foto: Wikimedia, Autor: Sarefo

▪ Žampión honosný - vzhled

Klobouk je široký až 20 cm, v mládí téměř kulovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý až plochý, na středu někde vtlačený, na okraji dlouho ověšený zbytky plachetky, tlustomasý. Pokožku na temeni má žampión honosný hladkou, jinde je s drobnými vláknitými šupinkami. Barva klobouku je bílá, krémová, na otlačených místech žloutnoucí.

Třeň je vysoký 10 - 20 cm a široký 3 - 5 cm. Je mohutný, na bázi většinou mírně rozšířený, ale netvoří hlízu, pevný, na vrcholu hladký, pod prstenem je vločkatě šupinkatý. Je bělavý až nažloutlý, na bázi s okrovými tóny.

Dužnina je velmi tlustá a kompaktní, bělavá, na řezu v klobouku většinou nemění barvu. Ve třeni v dospělosti rezaví. Má slabou anýzovou vůni.

▪ Žampión honosný - výskyt

Roste na travnatých plochách jehličnatých i listnatých lesů. Žampión honosný můžeme najít i v parcích, luzích a zahradách.

▪ Žampión honosný - vliv na zdraví

O žampiónech se někdy říká, že jsou potravinou třetího tisíciletí. Mají nízkou energetickou hodnotu, minimální obsah sacharidů, žádný tuk ani cholesterol, obsahují vlákninu. Oceňují je proto nejen gurmáni, ale i vyznavači redukčních diet.

▪ Žampión honosný - možnosti využití

Žampión honosný je velmi lahodná a chutná houba, která se nejlépe připravuje za čerstva, ale lze ji i nakládat.

▪ Žampión honosný - recept

Houby s vepřovým masem

500 g vepřové kýty
250 g cibule
750 g hub
4 lžíce olivového oleje
200 ml smetany
2 lžíce dijonské hořčice
2 větvičky šalvěje
sůl a pepř

Maso nakrájíme na jemné proužky, osolíme, opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné hranolky. Houby očistíme a případně rozpůlíme. Šalvěj omyjeme a osušíme, lístky otrháme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Olej (cca 2 lžíce) rozehřejeme na pánvi, maso na něm důkladně opečeme a vyndáme. Přidáme zbývající olej a asi 5 minut opékáme cibuli, houby a šalvěj. Přilijeme smetanu a na mírném ohni necháme asi 5 - 10 minut houstnout. Přimícháme hořčici, na pánev vrátíme maso, osolíme, opepříme a necháme prohřát.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 663x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.