Vějířovec obrovský /Meripilus giganteus/

▪ Vějířovec obrovský - vzhled

Klobouky jsou 10 – 20 cm široké, rostou obvykle v trsech ze společné hlízovité báze. Dorůstají až 40 cm, jsou nejprve žlutookrové a později tmavnou až do hnědé barvy. Povrch je v mládí sametový a téměř hladký, později zrnitý až šupinatý. Otlačená místa černají. Trsy dospělých plodnic s taškovitě uspořádanými klobouky mohou dosahovat průměru až 1 m a vážit okolo 50 kg.

Třeň je boční, v mládí mohutný, v dospělosti nenápadný. Obvykle je šedožlutavý.

Dužnina je v mládí tlustá, šťavnatá, postupně se ztenčuje a kožovitě tuhne. Je bělavá, na řezu slabě červenající.

▪ Vějířovec obrovský - výskyt

Vějířovec obrovský roste na živém i odumřelém dřevě listnáčů od července do listopadu. Rekordní se urodila v Holandsku, která vážila 70 kg. Plodnice zrají v červnu až červenci a září až říjnu. Vějířovec obrovský způsobuje bílou plíseň na bázi kmene, a to zejména na rodech buk (Fagus), dub (Quercus), habr (Carpinus) a lípa (Tilia). Vytváří extrémní riziko havárie a je častým důvodem kácení starých, byť na prvních pohled zdravých a krásných stromů v parcích.

▪ Vějířovec obrovský - vliv na zdraví

Houby obsahují i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá a které mohou u některých jedinců způsobit alergickou reakci. Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků.

▪ Vějířovec obrovský - možnosti využití

Mladé plodnice jsou šťavnaté a jedlé, vhodné ke smažení nebo k přípravě jídel na kyselé bázi. Vějířovec obrovský je možné zaměnit s nejedlou bondarcevkou horskou (Bondarzewia mesenterica), která není jedlá a má palčivou chuť. Podobný je i sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus), ten je jedlý a chutný.

▪ Vějířovec obrovský - recept

Houbový kuba

200 g sušených hub
cibule
česnek
150 g krup
sůl a pepř
vývar
vepřové sádlo

Propláchnuté kroupy uvaříme, scedíme a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme a nadrobno je rozsekáme. Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, dochutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby. Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 934x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.