Vatovec obrovský (pýchavka obrovská) /Langermannia gigantea/

▪ Vatovec obrovský - vzhled

Plodnice je obrovská bílá nebo krémová koule, která může mít v průměru až 100 cm, její váha může být i kolem 20-25 kg. Povrch této houby je velmi křehký a citlivý. Vnější pokožka je kožovitá a hladká, v dospělosti odpadává. Výtrusová hmota má žlutou, ve stáří pak olivově hnědou barvu. Dužina se dá jíst jen v případě, že je bílá.

Třeň není vyvinutý.

Dužnina je vatovitá, pružná. Pokud má bílou barvu, je její chuť i vůně velmi příjemná. Později žloutne, hnědne a mění se v hnědý výtrusný prach.

▪ Vatovec obrovský - výskyt

Pýchavka obrovská je značně rozšířeným a hojným druhem. Vyskytuje se v severním mírném pásmu až k Alpám. Roste na loukách a pastvinách - většinou v kruzích na zemi nebo v trávě. Vyskytuje se od srpna do října. Pýchavku málokdy najdete osamocenou, roste typicky v tzv. "čarodějných kruzích", takže okolo ní najdete zpravidla ještě několik dalších plodnic. Co to vlastně tyto čarodějné kruhy jsou? Tyto kruhy hub jsou často ve spojení se soustřednými kruhy bujného porostu, ale také s kruhem zakrnělé nebo odumřelé trávy, takže to vypadá, jako by v tom kruhu byla tráva udupána. Takto se chovají nejenom pýchavky, ale i bedly, pečárky, špičky či žampiony. Podhoubí prorůstá v kruzích a rozpadlé staré plodnice hnojí travní porost, příštího roku na tomto místě potom roste bujná tmavě zelená tráva.

▪ Vatovec obrovský - vliv na zdraví

Všechny houby obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzen, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků.

▪ Vatovec obrovský - možnosti využití

Pýchavka obrovská je jednou z nejznámějších jedlých hub. Plodnice svým tvarem připomínají fotbalový míč, mnohdy dorůstají do ohromných rozměrů. Některé z nich mohou vážit i 20 kg. Záměna této houby s jinou je vyloučená. Název Vatovec obrovský je odvozený podle chomáče vaty. V kuchyni lze pro tento nezaměnitelný houbařský úlovek najít různorodé použití. Vrchní slupku oloupeme a dužinu, která připomíná měkké jojo bonbony, pak dále připravujeme. Pozor na staré kusy, hnědé zbarvení dužiny už do kuchyně nepatří, to je znak toho, že pýchavka obrovská je stará a již zraje. Stejně tak není vhodné konzumovat pýchavky přemokřené, nasáklé vodou.

Vatovec obrovský - recept

Smažené pýchavky

pýchavka (vatovec obecný)
olej
sůl

Pýchavky oloupeme a nakrájíme na plátky. Potom je osmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Fritovací hrnec je na smažení lepší. Podáváme napříkad se zelným salátem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 6950x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.