Václavka bezprstenná / Armillaria tabescens/

Foto: Wikimedia, Autor: Roberto1974

▪ Václavka bezprstenná - vzhled

Klobouk václavky bezprstenné je vyklenutý, uprostřed vmáčklý a je až 10 cm široký, žlutohnědý až okrově hnědý a zejména na středu opatřený jemnými rezavě hnědými šupinkami.

Třeň je mohutný 5 – 17 cm dlouhý a 0,5 – 1,5 cm tlustý a válcovitý, okrově hnědý nebo červenohnědý, na bázi až černohnědý a není opatřen žádným prstenem.

Dužnina je v klobouku tenká, tuhá a pružná, bělavá, ale pod pokožkou až zelenavě žlutá, tuhá a vláknitá. Její konzistence je až vatovitá, má příjemnou vůni i chuť.

▪ Václavka bezprstenná - výskyt

Václavka bezprstenná roste dosti vzácně v bohatých trsech na pařezech a živých kmenech a pak i na odumřelých kmenech a pařezech listnáčů, zejména dubů. Vyskytuje se v nejteplejších oblastech. Roste obvykle už v srpnu, na podmáčených a rašelinných loukách. U nás má v současnosti pouze jediné naleziště, a to v jižních Čechách. Druhým bezprstenným druhem ve velice vzácná václavka bažinná (Armillaria ectypa).

▪ Václavka bezprstenná - vliv na zdraví

Václavka bezprstenná je houba, kterou znala je už medicína staré Číny. Tyto houby zlepšují například zrak a posilují trávení. 100 g čerstvých václavek obsahuje 1 - 3 gramy bílkovin, 7,5 gramu cukru a 0,6 gramu tuku. Minerálních látek v nich příliš nenajdeme, za zmínku stojí pouze fosfor, vápník a draslík. Zajímavější jsou poznatky, které o aktivních výtažcích z václavek přinesla věda za posledních patnáct let. Tyto výtažky působí proti bakteriím a plísním, například proti stafylokokům a pneumokokům, a obsahují kyselinu propionovou a máselnou. Pokusy ukázaly, že václavka u zvířat zlepšuje srdeční činnost a prokrvení končetin a mozku.

▪ Václavka bezprstenná - možnosti využití

Václavky je vhodné sušit a následně drtit na prášek, který má zdraví prospěšné účinky. Čerstvé václavky můžeme buď tepelně upravit, nebo sušit a posléze práškovat. Důkladně proschlé houby drtíme v hmoždíři, případně v tříštivém mlýnku na kávu. Hotový prášek uzavřeme do hermeticky uzavíratelné nádoby. Denní dávka je přibližně 30 g prášku, který buď rozmícháme v jídle, nebo v čaji. Prášek můžeme také plnit do želatinových kapslí, které prodávají v lékárně. Jedna kapsle pojme asi 400 mg prášku. Obvykle se užívají 3x denně asi 2 kapsle. Sbíráme jen mladší klobouky.

Pozor: Někteří lidé václavky bezprstenné velmi špatně snášejí a mohla by jim způsobit žaludeční a střevní potíže. Doporučuje se, aby byla vždy důkladně (nejméně 30 minut) tepelně upravena. Vodu z vaření vylijte.

▪ Václavka bezprstenná - recept

Václavky na smetaně

500 g václavek
150 ml smetany na vaření
100 g másla
1 kostka drůbežího bujónu
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
citrónová šťáva
cukr moučka

Václavky očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce s vařící vodou a 1 minutu povaříme. Nalijeme do sítka a ještě jednou propláchneme. Máslo rozpustíme, přidáme papriku, krátce orestujeme, zalijeme asi 300 ml vody a přidáme propláchnuté václavky. Přidáme bujón, mírně osolíme, přikryjeme a dusíme 20 minut, během dušení doléváme vypařenou vodu. Po změknutí hub přilijeme vodu (asi 1300 ml), povaříme, přidáme smetanu a zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a dosolíme. Podáváme s chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2343x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.