Tmavobělka podhorská /Melanoleuca subalpina/

▪ Tmavobělka podhorská - vzhled

Klobouk 5 – 10 cm, mírně sklenutý, se širokým tupým hrbolkem, hladký, bělavý, na středu často světle okrový. Lupeny jsou velmi husté zvlněné bílé.

Třeň 6 – 12 x 1 cm, plný, ve stáří dutý, na vrcholu vločkatý, níže jemně vláknitý, bělavý.


Dužnina bílá, s nenápadnou nebo trochu ostrou vůní a chutí.

▪ Tmavobělka podhorská - výskyt

Tmavobělka podhorská roste na horských pastvinách.

▪ Tmavobělka podhorská - vliv na zdraví

Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější, je glukan, jehož účinky ocení zejména cukrovkáři. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.

▪ Tmavobělka podhorská - možnosti využití

Tmavobělka podhorská je jedlá houba, vhodná do polévek, omáček a nádivek.

▪ Tmavobělka podhorská - recept

Česneková polévka s houbami

300 g hub
6 stroužků česneku
1 kostka masoxu
mletý pepř
kmín
zelená petrželová nať
sůl

Pokrájené houby společně s masoxem a kmínem vaříme 20 minut v 1,7 l vody. Potom přidáme nasekanou pažitku a česnek rozetřený se solí a povaříme ještě 5 minut. Do hotové polévky přidáme opečený chléb.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 459x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.