Suchohřib žlutomasý - Babka /Xerocomus chrysenteron/

▪ Babka - vzhled

Klobouk je tmavohnědý, široký 3-10 cm, hladký, u starších plodnic žlutohnědý, nepravidelně políčkovitě rozpukaný, v prasklinách růžový až purpurový.

Rourky mladých plodnic jsou žluté, později žlutozelené, otlačením špinavě modrající podobně jako dužnina třeně na řezu.

Třeň je poměrně tenký (asi 2 cm), vysoký kolem 8 cm, špinavě žlutavý až žlutohnědý, červeně naběhlý.

▪ Babka - výskyt

Hřib žlutomasý, který známe pod lidovým názvem Babka, patří k nejhojnějším hřibovitým houbám. Objevuje se o několik dní dříve po deštích nežli pravé hřiby a setkat se s ním můžeme již v půli května. Roste téměř vždy v početných skupinách a to jak v jehličnanech, tak v listnáčích. V tomto případě je opět záměna za nějaký nebezpečný druh vyloučena. Hřib žlutomasý nejčastěji houbaři zaměňují za hřib sametový (Boletus pruinatus). Všechny podobné hřibovité houby jsou jedlé a chutné.

▪ Babka - vliv na zdraví

Babky obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení.

▪ Babka - možnosti využití

Přestože Babky někteří houbaři příliš nevyhledávají, patří k nejchutnějším a nejaromatičtějším houbám, které se v našich lesích objevují. Nejchutnější jsou v bramborové polévce, v omáčkách nebo ve směsi. Smaženice, při které tvoří základ suchohřib žlutomasý, patří zcela jistě k těm nejchutnějším. Na rozdíl od jiných hřibovitých hub se však Babky nedoporučují sušit! Velmi často totiž plesniví a nedohub, který je napadá, není zpočátku téměř vidět. Na pozoru bychom se měli mít především za vlhkého počasí, kdy je nutno plodnice dobře prohlížet. Jakmile projevují náznaky bělavého ojínění, nedoporučují se v žádném případě konzumovat! Zpracovávat bychom je měli v den sběru, druhý den jsou bohužel většinou nepoužitelné.

▪ Babka - recept

2 - 3 hrsti hub
2 brambory
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
majoránka
olej
kostka bujónu

Na rozpálený olej vsypeme nadrobno pokrájenou cibuli, kousek mrkve, petržele a celeru a společně osmahneme. Přidáme houby a ještě chvíli společně smažíme. Pak přilijeme studenou vodu, osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření, 2 - 3 bobkové listy, brambory a zbytek kořenové zeleniny - vše pokrájené na kousky, a společně vaříme 15 - 20 minut. Podle potřeby a chuti můžeme přidat bujón (není nutný). Před koncem varu opepříme, přidáme majoránku, případně dosolíme. Před servírováním nezapomeneme vylovit z polévky nové koření a bobkové listy.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 7595x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.