Strmělka anýzka / Clitocybe odora/

▪ Strmělka anýzka - vzhled

Klobouky jsou 3 – 7 cm široké, zprvu ploše sklenuté a s hrbolem, záhy však až ploše rozložené, poněkud zprohýbané, měděnkově zelené nebo modrozelené, vybledající, naspodu v mládí se zelenavými, pak blednoucími lupeny.



Třeň
krátký, zelenavý, 3 – 7 cm dlouhý a 6 – 15 mm široký.

Dužnina je bledá, příjemné anýzové vůně. Výtrusný prach bílý. Výtrusy 6 - 7 x 3 - 4 mm, elipsoidní, bezbarvé.

▪ Strmělka anýzka - výskyt

Tato houba roste místy velmi hojně od srpna do listopadu v listnatých, smíšených a zejména jehličnatých lesích, hlavně ve smrčinách, někdy v houfech.

▪ Strmělka anýzka - vliv na zdraví

Z hlediska chuti a vůně se nedají houby nahradit. A právě Strmělka anýzka má velmi výraznou vůni. Houby mají v kuchyni mnoho využití, připravují se z nich výborné polévky, omáčky a guláše, můžeme je smažit, dusit nebo nakládat do soli a octa. Strmělka anýzka je vhodná jako koření, proto je dobré ji sušit.

▪ Strmělka anýzka - možnosti využití

Z hlediska uchovávání se Strmělka anýzka nejlépe hodí k sušení. Vzhledem k její vůni ji sušíme odděleně od ostatních druhů. Usušené je potom můžeme rozdrtit na prášek a používat ho k ochucení některých jídel.

▪ Strmělka anýzka - recept

Houbové rizoto

300 g rýže
200 g mražených hub
1 cibule
1/4 l smetany
1-2 lžíce másla
parmazán
česnek
sůl
sušené houbové koření, třeba ze Strmělky anýzové

V pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibulku, zasypte přiměřenou dávkou rýže, podlijte 1 dcl vody, osolte, duste. Rýži během dušení dále v menším množství podlévejte vodou, míchejte. Zhruba v polovině doby její úpravy přidejte 1/2 smetany a zmražené houby. Než je rýže úplně měkká, přilijte zbytek smetany, dokořeňte houbovým kořením, vmíchejte část parmazánu, dosolte.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 489x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.