Šťavnatka tečkovaná /Hygrophorus pustulatus/

Foto: Wikimedia, Autor: Sarefo

▪ Šťavnatka tečkovaná - vzhled

Klobouk je 3 - 6 cm široký, slizký, jemně zrnitě šupinkatý. Lupeny jsou bílé. Plodnice šťavnatkovitých hub nedosahují velkých rozměrů, ale jsou krásně barevné, od červené, zelené a oranžové. Za vlhkého a slunečného počasí jsou kloboučky sklovité a odrážejí světlo. Na povrchu bývají slizké, někdy nejen na klobouku, ale i na třeni.


Třeň je 4 - 9 x 0,4 - 1,3 cm velký. Je posetý bílými šedočernými tečkami.

Dužnina je bílá. Chuť i vůně jsou nevýrazné. Výtrusný prach je bílý, výtrusy jsou bezbarvé, elipsoidní, tenkostěnné, hladké.

▪ Šťavnatka tečkovaná - výskyt

Šťavnatka tečkovaná je podzimní druh, rostoucí až do prvních mrazíků. Najdeme ji v horských smrkových lesích, ale také v lesích listnatých a smíšených.

▪ Šťavnatka tečkovaná - vliv na zdraví

Jako všechny ostatní houby se šťavnatka tečkovaná hodí k redukční dietě. Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení.

▪ Šťavnatka tečkovaná - možnosti využití

Šťavnatky se hodí převáně do směsí, některé mají velmi vodnatou dužinu.

▪ Šťavnatka tečkovaná - recept

Palačinky s houbovou směsí

200 g hub
2 vejce
sůl
pepř
1 cibuli
olej
150 g šunky
100 ml smetany

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme houby a podusíme. Po 20 minutách přidáme šunku na kostičky, smetanu a necháme zhoustnout. Směs by se neměla sypat. Směsí plníme palačinky a rovnou podáváme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 390x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.