Smrž obecný /Morchella esculenta/

▪ Smrž obecný - vzhled

Klobouk je vysoký 4 – 8 cm a široký 3 – 6 cm, má vejčitý nebo kulovitý tvar a je dutý. Na celém povrchu je pokrytý nepravidelnými téměř kolmými přepážkami. Ke třeni je přirostlý celým svým spodním okrajem. V mládí je šedý až šedookrový, později zbarvený více do žluta až hněda.


Třeň
může být dlouhý až 8 cm a široký okolo 3 cm. V dolní části je obvykle ztloustlý, většinou vrásčitý a dutý. Ve stáří je až cihlově načervenalý.

Dužnina je vodnatě voskovitá, křehká, v jamkaté části klobouku žlutookrová až nahnědlá. V dutině třeně i klobouku je dužnina bělavá s nevýraznou chutí i vůní.

▪ Smrž obecný - výskyt

Roste v dubnu a květnu na travnatých lesních okrajích a mýtinách. Má rád především vlhkou, hlinito-písčitou půdu.

▪ Smrž obecný - vliv na zdraví

Smrž obecný relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry, hořčíku a také některých stopových prvků jako např. zinku, mědi a manganu. Staré plodnice se nedoporučuje sbírat, protože mohou obsahovat jedovaté látky uvolněné při rozkladu dužniny.

▪ Smrž obecný - možnosti využití

Smrž obecný je velmi chutný, vhodný ke kterékoli úpravě, a to i na sušení. Mnoho kulinářských kombinací poskytuje plnění dutých klobouků různými pikantními náplněmi.

▪ Smrž obecný - recept

Plněné smrže

3 houska
200 g mletého masa
1 vejce
petrželka
pažitka
sůl
muškátový ořech

Namočenou housku smícháme s mletým masem, přidáme jedno vejce, nasekanou nať, špetku strouhaného muškátového oříšku a osolíme. Smrže překrojíme, naplníme směsí a spojíme párátky. Vložíme do zapékací misky, podlijeme smetanou s rozšlehaným vejcem a zapečeme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1827x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.