Slzivka zatvrdlá /Hebeloma senescens/

Foto: www.biolib.cz

▪ Slzivka zatvrdlá - vzhled

Kloboukslzivka zatvrdlá 3 – 10 cm, v mládí polokulovitý a na okraji podvinutý, později nížeji sklenutý, tlustě masitý, za vlhka slizký, krémově okrový až okrově hnědavý, často s masově hnědavým nádechem. Lupeny jsou nízké, husté, na ostří brvité, krémově hnědavé.

Třeň 3 – 8 x 1 -2 cm, na bázi obvykle hlízovitě ztloustlý a kořenovitě prodloužený, pevný, plný, vločkatý až šupinatý, bělavý, na bázi hnědavý.

Dužnina je pevná, dosti tvrdá, bělavá, voní nasládle (téměř jako kakao), chuť má zpočátku mírnou, po chvíli však nahořklou až hořkou.

▪ Slzivka zatvrdlá - výskyt

Slzivka zatvrdlá roste velmi hojně a v početných skupinách na vápencovém podkladě a v travnatých horských jehličnatých lesích, někdy i v bučinách.

▪ Slzivka zatvrdlá - vliv na zdraví

Tato houba je nejedlá a snadno zaměnitelná s dalšími jedovatými druhy slzivek.

▪ Slzivka zatvrdlá - možnosti využití

I když růstem ve skupinách láká slzivka zatvrdlá ke sběru, pro hořkost se jíst nedá.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 342x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.