Slizečka ocasatá /Xerula radicata/

▪ Slizečka ocasatá - vzhled

Klobouk 3 – 10 cm, v mládí zvoncovitý, později plochý, se širokým, tupým hrbolkem, paprsčitý, vrásčitý, tenkomasý, se slizkou, většinou hnědou nebo okrovou pokožkou, někdy s převahou krémovitých nebo olivově šedých tónů. Lupeny má široké, řídké, bělavé.

Třeň 8 – 20 x 0,5 – 1 cm, na bázi vřetenovitě rozšířený a pokračuje podzemní kořenovou částí, dlouhou asi 40 cm, tuhý, lysý, na vrcholu bělavý, nížeji nahnědlý.

Dužnina tenká, bělavá, s nenápadnou vůní a chutí.

▪ Slizečka ocasatá - výskyt

Slizečka ocasatá roste na dřevě ponořeném v půdě a trouchnivých pařezech listnáčů, zejména buků.

▪ Slizečka ocasatá - vliv na zdraví

Neexistuje obecné pravidlo na rozlišení jedlých a jedovatých hub. Chuťová zkouška nic neřekne, obecně lze říci, že v listnatých lesích roste více jedovatých druhů než v jehličnatých a v jehličnatých více, než na travnatých místech mimo les.

▪ Slizečka ocasatá - možnosti využití

Slizečka ocasatá je jedlá houba, použitelná do směsí, velmi často však bývá poškozována larvami hmyzu. Konzumují se pouze klobouky.

Slizečka ocasatá - recept

Bramborové placky s houbami

600 g brambor
300 g hub
2 vejce
4 lžíce polohrubé mouky
olej
3 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl

Nakrájené houby udusíme s drceným kmínem a solí, odstavíme. Přidáme nastrouhané syrové brambory, rozkvedláme vejce, mouku, majoránku, rozetřený česnek a sůl. Vše dobře promícháme a v případě potřeby zředíme trochou mléka. Hmotu dáváme naběračkou do rozpáleného oleje a usmažíme placky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 627x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.