Ryzec zlatomléčný /Lactarius chrysorrheus/

Ryzec zlatomléčný - vzhled

Klobouk 4 - 8 cm, brzo prohloubený, na okraji zpočátku podvinutý, obvykle suchý a ojíněný, matný, hladký, na světle oranžovém podkladě koncentricky oranžově rezavě pásovaný. Lupeny jsou nízké, husté, často vidlené, v mládí bělavě krémové, později se světlým oranžově rezavým odstínem.

Třeň 2 – 7 x 1 – 2 cm, ve stáří dutý, v mládí ojíněný, zpočátku bělavý, později se špinavě oranžovým tónem.

Dužnina dosti křehká, bělavá, díky vylučovanému mléku asi po půlminutě žloutnoucí, s nenápadnou vůní a nahořklou až hořkou chutí. Mléko velmi hojné, bílé, na vzduchu po chvíli sírově žloutnoucí až zlatě žloutnoucí a později se sráží, chuť má zpočátku mírnou, brzy však hořkou a palčivou.

▪ Ryzec zlatomléčný - výskyt

Ryzec zlatomléčný roste hojně pod duby a kaštanovníky.

▪ Ryzec zlatomléčný - vliv na zdraví

Tato houba není jedlá.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 422x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.