Ryzec dubový /Lactarius quietus/

▪ Ryzec dubový - vzhled

Klobouk 4 – 10 cm, zpočátku nízce sklenutý, brzy však na středu vtlačený, bez hrbolu, masitý, pružný, okraj v mládí široce podvinutý, pak krátce podvinutý a ve stáří zvlněný, pokožka matná, někdy slabě pásovaná, načervenale hnědá až skořicově nahnědlá, za sucha bledne až do růžově plavé.

Lupeny dosti husté, krátce sbíhající na třeň, nestejně dlouhé, v mládí světle okrové, později světle skořicové, ve stáří bělavě poprášené výtrusným prachem.

Třeň 5 – 10 x 1 – 2 cm, válcovitý, pevný, zbarvený jako klobouk.

Dužnina tvrdá, bělavá až světle cihlově načervenalá, v mládí voní nevýrazně, ve stáří nepříjemně, chuť má zpočátku mírnou, po chvíli dosti nepříjemnou.

▪ Ryzec dubový - výskyt

Ryzec dubový roste hojně v listnatých lesích, zejména doubravách. Vyskytuje se na kyselých, neutrálních půdách a v nížinách i podhorském pásmu.

▪ Ryzec dubový - vliv na zdraví

Tato houba si vyžaduje důkladnou tepelnou úpravu, pak se její nahořklá chuť zmírňuje nebo ztrácí.

▪ Ryzec dubový - možnosti využití

Ryzec dubový je jedlá houba podřadné jakosti.

Ryzec dubový - recept

Zapékaná rajčata s houbami a vejci

8 rajčat
300 g hub
6 vajec
80 g másla
6 stroužků česneku
mletý pepř
kmín
sůl

Na pekáči rozpustíme máslo a položíme na něj poloviny rajčat posypané pepřem, solí a česnekem. Rajčata obložíme dušenými houbami s kmínem, na másle dusíme pět minut ve vyhřáté troubě. Zalijeme vejci, podáváme s bramborami.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 924x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.