Ryzec ďubkovaný /Lactarius scrobiculatus/

▪ Ryzec ďubkovaný - vzhled

Klobouk 6 – 20 cm, v mládí téměř polokulovitý, brzy však nízce sklenutý až plochý, nakonec na středu výrazně vmáčklý, s okrajem dlouho podvinutým a plstnatým, tlustomasý, velmi tvrdý, na středu většinou hladký, zbytek s přitisklými šupinkami, obvykle nepásovaný, za vlhka velmi slizký, za sucha lesklý, slámově žlutý, zlatožlutý až rezavě žlutý.

Lupeny jsou velmi husté, úzké, pružné, hořčičně žluté, v mládí pokryté čirými kapkami.

Třeň 3 – 8 x 2 – 3,5 cm, nápadně krátký a silný, válcovitý, velmi tvrdý, v mládí plný, v dospělosti dutý, ojíněný, na světle krémovém až nažloutlém podkladě s mělkými narezavělými prohlubeninami – ďubkami.

Dužnina velmi tvrdá, tlustomasá, bělavá až žlutavá, s ovocnou vůní. Mléko hojné, palčivé, bílé, na vzduchu ihned sírově žloutnoucí.

▪ Ryzec ďubkovaný - výskyt

Ryzec ďubkovaný roste hojně ve vlhkých podhorských a horských smrčinách na vápencovém, někdy i křemičitém podkladě. V nížinách je vzácný.

▪ Ryzec ďubkovaný - vliv na zdraví

Tato houba není jedlá.

▪ Ryzec ďubkovaný - možnosti využití

Svým vzhledem i masitostí sice Ryzec ďubkovaný svádí ke sběru, za syrova je však mírně jedovatý.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 555x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.