Routa vonná /Ruta graveolens/

čeleď: routovité

Routa vonná – popis

Routa vonná je rostlina vysoká 20 - 60 cm. Má dřevnatý oddenek, krémově zbarvený. Lodyha je přímá a zelená, v druhém roce dřevnatí. Listy jsou střídavé, zpeřené, složené z jednotlivých, úzkých lístků, které jsou na povrchu jemně tečkované. Vrchní listy přisedlé, dolní řapíkaté. Květy mají žlutozelenou barvu, jsou uspořádané do vidlanů. Vyklenuté korunní lístky do tvaru lžíce. Plodem je bachratá tobolka s černými semínky.

Routa vonná – léčivé účinky

Routa vonná pomáhá snížit krevní tlak, užívá se při bolestech střev a bolestech hlavy. Zlepšuje trávení a tvorbu žluči. Působí močopudně, zpevňuje cévy, snižuje menstruační potíže (zvyšuje tonus dělohy, proto je nebezpečná pro těhotné ženy). Nálev je vhodný při únavě očí. Pozor na doporučení denní dávky, při jejím zvýšení působí toxicky. Při předávkování vyvolá nevolnost a závratě spojené s dávením.

Použitelné části routy vonné: kvetoucí nať

Období květu: červen až srpen

Routa vonná – použití a pěstování

Od své původní polohy v jižní Evropě je zvyklá na slunné a teplé stanoviště s dostatkem kypré, suché a vápenaté půdy. K zahlédnutí je v zahradách, skalnatých a stepních stráních, podél cest či na vinicích. Často je pěstována i v domácím prostředí. Římané ji používali spolu s česnekem a čerstvým kozím sýrem k přípravě vysoce aromatického koření, které nazvali „ moretum“. Bylo také zvykem dávat čerstvou routu pod matraci, aby se v ní neusadily štěnice. Od středověku se pěstovala jako léčivka i koření už nejen ve Středomoří, ale také ve střední Evropě v klášterních zahradách. V jižních zemích byla dříve routa vonná jednou z nejdůležitějších bylin. Umělci si s její pomocí vylepšovali své zrakové schopnosti, nakrájené listy se přidávaly do salátů, polévek a omáček (speciálně k rybám). Na severu se čerstvé listy používaly málo, a to pro jejich hořkou chuť a proto, že při nadměrné konzumaci vyvolávaly žaludeční a střevní poruchy.

Těhotné ženy ji nesmějí v žádném případě používat.

U nás se kvůli obzvlášť hořké chuti snítky routy vonné raději dávaly do vína nebo do octa. Ještě stále se silice z této rostliny přidává do likérů, například do italské grappy. Stejný olej je jednou z nejdůležitějších součástí některých parfémů.

Tip: Macerát

2 lžičky drogy se macerují za studena 8 hodin. Macerát se pije v průběhu dne. Přesto, že povolená je maximální denní dávka 10 g, nedoporučuje se překračovat denní dávku 5 g drogy.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1398x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.