Řepík lékařský/Agrimonia eupatoria/

čeleď: růžovité

Řepík lékařský – popis

Řepík lékařský je významnou léčivou bylinou. Proslavil se už staletí před naším letopočtem, když údajně zachránil život pontskému králi Mithridatu Eupatorovi. Řepík lékařský je vytrvalá rostlina. Lodyhu má až přes metr vysokou a přízemní listy zpeřené jednoduše v růžici. Jejich lístky jsou stříhaně pilovité, podlouhle vejčité, na líci zelené, na rubu šedoplstnaté. Drobné žluté kvítky jsou v klasovitém hroznu a rozvíjejí se od června do září. Květy jsou pětičetné, tyčinek je 10 - 20. Plod je vytrvalá kališní číška, chovající 1 - 2 nažky.

Řepík lékařský – léčivé účinky

Řepík lékařský obsahuje velké množství tříslovin, léčivých favonoidů a hořčin. Dále menší množství kyseliny křemičité, silic a vitamínu C. Široké spektrum látek je odpovědné i za širokou paletu příznivých účinků. Třísloviny a hořčiny například podporují tvorbu žaludečních šťáv. Flavonoidy působí příznivě na cévní stěnu a potlačují celkovou i lokální zánětlivou reakci. Kyselina křemičitá a silice působí příznivě při mnoha zánětlivých onemocněních močových cest. Nejčastěji se požívá řepík lékařský jako součást směsí v močopudných čajích. Svíravého účinků tříslovin je možné využít k obkladům, koupelím i přípravě kloktadel při paradontózách spojených s krvácením z dásní.

Použitelné části řepíku lékařského: nať

Období květu: červen až říjen

Řepík lékařský – použití v kuchyni a pěstování

Při vnitřním užívání jsou doporučovány dva šálky čaje na den. Působí proti zánětům močových cest, při zažívacích obtížích a dětských průjmech. Ze zevního použití je nejznámější a nejpoužívanější blahodárné působení nálevu z řepíku lékařského na onemocnění úst a hrdla. Jako kloktadlo se používá prakticky při všech zánětech v dutině ústní, při angínách a krvácení z dásní. U nás roste řepík lékařský na suchých loukách, mezích a podél cest.

Tip: Čaj z řepíku lékařského na hlasivky

Lidé, kteří hodně hovoří nebo zpívají, by měli řepíkem kloktat. Čaj z řepíku lékařského připravíme ze 2 hrstí sušeného řepíku, které vaříme v 1 litru vody tak dlouho, až se voda vyvaří na třetinu. Přecedíme a pijeme teplé.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4340x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.