Aktuálně pro vás máme 1891 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Žurek Polévky
06. 11. 2017 Přečteno: 8304x

Žurek

Ingredience
- +
  • uzený bůček: 100 g
  • klobása (šunková, bílá,...): 200 g
  • zákvas: 300  ml
  • zakysaná smetana: 60 ml
  • cibule: 1 ks
  • stroužky česneku: 1 ks
  • sušené houby: 100 g
  • bobkový list: 1 ks
  • nové koření: 2 ks
  • majoránka: 1 KL
  • uvařené brambory: 2 ks
  • vejce natvrdo: 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • Na zákvas:
  • žitná mouka: 100 g
  • teplá voda: 300 ml
  • stroužky česneku: 2 ks
  • kousek kůrky ze starého chléba

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Žurek - recept

Příprava zákvasu: Žitnou mouku nasypeme do vyšší skleněné nádoby, např. zavařovací sklenice. Přidáme teplou vodu, kousek kůrky starého chleba a na plátky nakrájený česnek. Přikryjeme dvěma utěrkami a postavíme na teplé místo, kde zákvas necháme 4 dny. 

Houby necháme namočené asi 1 hodinu ve studené vodě. Klobásku nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno, bůček na kostičky. V hrnci přivedeme vodu k varu (na 2 porce asi 3 sklenice vody), přidáme propláchnuté houby, cibuli, česnek, bůček a klobásku. Osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vaříme asi 45 minut při mírné teplotě. Dále přidáme zákvas (podle požadované kyselosti polévky), majoránku a opět povaříme pár minut. Nakonec přijde na řadu zakysaná smetana, kterou už pouze zamícháme do polévky a dál už nevaříme. 

Žurek podáváme s vařenými vejci a bramborami, které dáme do talíře a zalijeme polévkou. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 2 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Silný hovězí vývar z kostí

Silný hovězí vývar z kostí

Troubu rozehřejeme na 220 °C. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na poloviny. Všechny hovězí kosti a také zeleninu rozprostřeme na plech a dáme opéct do trouby na 15 - 20 minut. Vše přemístíme do…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Nejlepší sirupy do kávy si…

    No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

  • Entezopatie

    Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

  • Opice kapucín (Malpa…

    Koupím malpu kapucínskou

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Doporučené recepty

Vídeňský řízek

Hlavní jídla: Vídeňský řízek

Přes potravinovou folii rozklepeme maso na řízek asi 0,5 cm tlustý. Maso osolíme a opepříme z obou stran, na kraji…

Císařský trhanec

Dezerty: Císařský trhanec

Oddělíme žloutky od bílků a ke žloutkům přidáme mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, vymačkané rozinky a mouku…

Marcipán ze sušeného mléka

Ostatní: Marcipán ze sušeného mléka

Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Cukr smícháme se sušeným mlékem a přidáme máslo. Důkladně promícháme a…