spektrumzdravi.cz

Aktuálně pro vás máme 1445 receptů

Zrušit filtr

Hlavní jídla

Zapečené těstoviny s tuňákem z konzervy

Těstoviny uvaříme v osoléné vodě al dente (na skus) a propláchneme studenou vodou. Smícháme těstoviny, kousky tuňáka, nadrobno nakrájenou cibulku, mléko, smetanu, polovinu nastrouhaného sýra,...

Hlavní jídla

Rybí karbanátky z kapra

Kapří maso nakrájíme na drobné kousky nebo umeleme, smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, rozšlehaným vejcem, solí a pepřem. Strouhanku přidáváme po lžících a jen tolik,...

Saláty

Rýžový salát s tuňákem

Rýži uvaříme doměkka podle návodu, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na malé kostičky. Cherry rajčátka rozpůlíme nebo rozčtvrtíme,...

Pomazánky

Bramborová pomazánka s tuňákem

Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme vidličkou nebo prolisujeme. To samé provedeme s vejcem natvrdo. Tuňáka scedíme, natrháme vidličkou a smícháme s bramborami a...

Saláty

Tuňákový salát s vajíčkem a olivami

Tuňáka scedíme, vajíčka uvaříme natvrdo, rajčata rozpůlíme, cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka, jarní cibulku nadrobno. Salát namočíme asi na 10 minut do studené vody smíchané s citrónovou...

Hlavní jídla

Losos v papilotě se zeleninou

Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme limekovou šťávou a potřeme trochou oleje, který jsme smíchali s hořčicí a špetkou chilli. Necháme marinovat 1 hodinu.  Lilek nakrájíme na malé...

Hlavní jídla

Rybí karbanátky z lososa a sladkých brambor

Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Rozšťoucháme je a necháme vychladnout. Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, poklademe...

Saláty

Domácí rybí salát

Na domácí rybí salát použijeme některou z bílých ryb – sleď, cejn, kapr… Koupíme buď hotové filety nebo pokud máme celou rybu, odřízneme z ní filety tak, abychom se zbavili páteře a velkých kostí....

Saláty

Bramborový salát s uzeným lososem

Brambory uvaříme ve slupce doměkka asi 20 - 25 minut (podle velikosti) a necháme vychladnout. Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě asi 5 minut doměkka. Brambory oloupeme,...

Hlavní jídla

Pečený losos na zelenině

Lososa rozdělíme na porce, zakapeme trochou limetkové šťávy, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut v lednici. Papriky zbavené jádřinců, mrkev, lilek, zelí a cibuli nakrájíme na nudličky, cherry...

Polévky

Krémová rybí polévka

Cibuli nakrájíme nahrubo, brambory a mrkev na menší kostičky. Na troše oleje rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. přidáme mrkev, brambory, krátce orestujeme a zalijeme horkým...

Saláty

Těstovinový salát s lososem a chřestem

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě, do které kápneme trochu olivového oleje. Jakmile jsou těstoviny uvařené, ihned je schladíme studenou vodou. Chřest vložíme do vroucí osolené vody...

Hlavní jídla

Rybí guláš

Brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit zvlášť v osolené vodě doměkka. V hrnci orestujeme slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a pozvolna orestujeme...

Hlavní jídla

Pečený kapr v troubě

Kapra rozřízneme ostrým nožem v břišní části, odstraníme vnitřnosti, případně i odřízneme hlavu, ale můžeme ji ponechat. Rybu oplácheme a pečlivě osušíme čistou utěrkou. Kapra osolíme a opepříme z...

Hlavní jídla

Smažený losos v trojobalu

Lososa naporcujeme, každý kousek osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Filety obalíme v hladké mouce, namočíme do osoleného rozšlehaného vajíčka a obalíme ve strouhance. Na pánvi...

Hlavní jídla

Mořský vlk v solné krustě

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a smícháme s hrubozrnnou solí. Pekáček nebo zapékací misku vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme na něj asi třetinu solné směsi. Na sůl položíme omytou a...

Hlavní jídla

Pečená treska s parmezánovu krustou

Porce tresky omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Necháme asi 20 minut v ledničce. Toustový chléb rozmixujeme, přidáme kokosovou mouku, nadrcené mandlové plátky a...

Hlavní jídla

Pečená štika

Štiku očistíme, rozdělíme na porce, mírně osolíme a opepříme. Dno pekáčku vymažeme máslem a vyskládáme plátky citronu. Na něj položíme štiku a poklademe tenkými plátky másla. Pečená štika se...

Hlavní jídla

Kapr na grilu

Porce kapra pokapeme citronem a potřeme prolisovaným česnekem. Olej smícháme s kořením a marinádou potřeme kapra ze všech stran. Kapra vložíme do uzavíratelné nádoby nebo pokryjeme potravinářskou...

Saláty

Salát z uzené makrely

Uzenou makrelu zbavíme hlavy, kůže a kostí, použijeme jen samotné maso. Brambory uvaříme ve slupce doměkka asi 25 minut, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Řapíkatý celer nakrájíme na...

Předkrmy a chuťovky

Jednohubky s kaviárem

Smetanový sýr vyšleháme s créme fraiche a změklým máslem, mírně osolíme, opepříme a dáme do lednice asi na 30 minut. Pomazánkou lehce potřeme nakrájené pečivo. Okurku pomocí škrabky na brambory...

Hlavní jídla

Losos na másle s bylinkami

Lososa necháme chvíli odpočinout v pokojové teplotě, osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Na pánvi na troše oleje necháme rozpustit máslo, přidáme nadrobno nakrájený rozmarýn a lístky...

Saláty

Těstovinový salát s tuňákem

Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na tenké proužky, petrželku nadrobno, tuňáka slijeme a necháme okapat v cedníku. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu a...

Předkrmy a chuťovky

Sushi California rolls (kalifornské rolky)

Sushi rýži uvaříme stejným způsobem, jako v receptu na Maki sushi a ochutíme ji rýžovým octem smíchaným s cukrem a solí. Podložku na sushi přikryjeme potravinovou folií, na ni položíme řasu, kterou...

Hlavní jídla

Pstruh na grilu

Pstruhy očistíme a na několika místech nařízneme kůži tak, abychom neporušili maso. Pstruhy po celé ploše (i zevnitř) pomažeme změklým máslem, osolíme, opepříme a dovnitř vložíme kousek rozmarýnu....

Hlavní jídla

Grilovaný candát s grilovanou zeleninou

Omyté a osušené filety několikrát nařízneme na kůži tak, abychom neporušili maso, osolíme a opepříme. Smícháme bílé víno, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a nadrobno nakrájený rozmarýn. Do této...

Hlavní jídla

Pečený candát se zeleninou

Candáta několikrát nařízneme na kůži tak, abychom neprořízli maso, osolíme a opepříme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme ve vroucí vodě (stačí okolo 20 až 30 vteřin), ihned zchladíme a...

Saláty

Tuňákový salát

Tuňáka i s olejem rozmačkáme vidličkou, cibuli a pažitku nakrájíme nadrobno. Smícháme tuňáka, cibuli, pažitku, hořčici, majonézu a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme.  Tuňákový salát podáváme s čerstvým pečivem.

Předkrmy a chuťovky

Gravlax (marinovaný losos) s hořčičnou omáčkou

Čerstvého lososa bez kůže omyjeme, důkladně osušíme a podélně rozpůlíme. Na pracovní desku rozprostřeme větší kus potravinové folie (aby šel celý gravlax zabalit), smícháme sůl s cukrem a pepřem a...

Hlavní jídla

Smažený kapr

Osušené kapří filety osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou mléka a strouhance. Podle potřeby můžeme ještě zopakovat obalení ve vajíčku a strouhance. Kapra...

Hlavní jídla

Pečený pstruh

Pstruhy okmínujeme, osolíme a opepříme. Lehce obalíme v mouce a dáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme na kolečka, část dáme dovnitř ryby a zbytek obložíme okolo. Bylinky dáme dovnitř ryby. Máslo...

Hlavní jídla

Pečená kambala

Cibuli nakrájíme na větší kousky a dáme do pekáče. Na cibuli položíme osolenou a opepřenou rybu, polijeme bílým vínem, vodou, olejem a přidáme snítky tymiánu. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme...

Hlavní jídla

Tagliatelle s lososem

Lososa nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Těstoviny uvaříme al dente (na skus), na olivovém oleji osmahneme kousky lososa. Až jsou opečené, přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr, osolíme a...

Hlavní jídla

Mořský ďas na dijonské hořčici

Rybu osušíme, osolíme a opepříme citrónovým pepřem (můžeme použít obyčejný pepř a pár kapek citrónové šťávy). Necháme hodinu uležet v lednici. Na pánvi na másle rybu z obou stran zprudka...

Pomazánky

Sardinková pomazánka

Sardinky slijeme z oleje a rozmačkáme. Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Smícháme sardinky, cibuli, česnek, petrželku, tvaroh, smetanu a hořčici a vše pečlivě promícháme,...

Ostatní

Kapr v rosolu

V hrnci dáme vařit vodu, přidáme nakrájenou petržel, mrkev, ocet, celer, koření a necháme 20 minut vařit. Přidáme kapra a vaříme 10 minut. Uvařeného kapra a zeleninu vytáhneme, do vroucího vývaru...

Hlavní jídla

Candát na másle

Candáta očistíme, na kůži několikrát nařízneme a do vzniklých otvorů vložíme na plátky nakrájené máslo. Candáta posypeme kmínem, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vyložíme...

Hlavní jídla

Tolstolobik na másle

Tolstolobika naporcujeme, nasolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Pečeme na rozpáleném másle na pánvi z obou stran. Po dobu pečení průběžně pokapáváme citronovou šťávou a natíráme rozpuštěným...

Polévky

Rybí polévka z kapra

Kapra bez vnitřností nakrájíme na větší kusy, propláchneme, vložíme do hrnce s kusy zeleniny a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přidáme koření a cibuli rozkrojenou napůl. Osolíme a...

Pomazánky

Rychlá lososová pomazánka

Lososová pomazánka se hodí na každou party a navíc je velice rychlá. Smícháme tvaroh s bílým jogurtem, mlékem, troškou citrónové šťávy, přidáme sůl, pepř, bylinky podle chuti a čerstvou pažitku. K...

Pomazánky

Rybí pomazánka

Rybí maso osolíme, opepříme, dáme na pánvičku a nasucho opražíme. Jakmile se zatáhne, zalijeme trochou vody, podusíme asi 10 minut a necháme vychladnout. Vidličkou rybu roztrháme, přidáme změklé...

Polévky

Brudet

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený česnek a po minutě nakrájená rajčata, petrželovou nať, sůl, pepř a bobkový list. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a...

Hlavní jídla

Fish and chips

Brambory nakrájíme na hranolky a necháme asi 10 minut namočené ve studené vodě. Scedíme, hranolky osušíme utěrkou. Mezitím si připravíme těstíčko z hladké mouky, soli, pepře, cukru, perlivé vody a...

Polévky

Maďarská rybí polévka halaszlé

Na sádle v hrnci osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou, přidáme na kousky nakrájené papriky, rajčata a feferonku, chvíli podusíme a odstavíme. V jiném hrnci si uvaříme rybí maso....

Hlavní jídla

Okoun říční na cibuli

Filety z okouna říčního propláchneme, několikrát nařízneme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Na pekáč dáme máslo s olejem, cibuli nakrájenou na menší měsíčky a filety z okouna. Pečeme v troubě...

Hlavní jídla

Okoun nilský na zelenině

Filety okouna opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme máslem a poklademe nakrájenou zeleninou, kterou osolíme, opepříme, přidáme čerstvý tymián a celé stroužky česneku. Zeleninu...

Polévky

Rybí polévka

Zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme ve vývaru do poloměkka. Filety ryby rozkrájíme a dáme povařit do vývaru doměkka. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Do rybí polévky můžeme ještě nasucho opražit kostičky housky.

Hlavní jídla

Losos s citrónovou omáčkou

Lososa lehce osolíme, opepříme a pokapeme trochou citrónu. Na rozpáleném olivovém oleji opečeme filety zprudka z obou stran a následně vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C, kde se bude losos...

Hlavní jídla

Pstruh na másle

Pstruhy rozřízneme ostrým nožem v břišní části a odstraníme vnitřnosti, případně i odřízneme hlavu. Poté rybu opláchneme vodou a pečlivě osušíme čistou utěrkou. Pstruhy zevnitř osolíme, opepříme a...

Hlavní jídla

Špagety s mořskými plody

Na pánvi zpěníme najemno nasekaný česnek, přidáme chobotničky a omyté krevety. Vše restujeme zhruba 5 minut. Poté směs zakápneme šťávou z čerstvého citronu a posypeme najemno nasekanou...

Hlavní jídla

Rybí karbanátky

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory rozmačkáme s máslem a necháme vychladnout. Rybí maso a nakrájenou cibuli namočíme do mléka a necháme asi 5 minut na mírném...

Hlavní jídla

Těstoviny s lososem a sušenými rajčaty

Lososa očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, sušená rajčata pokrájíme, parmazán nastrouháme. Dáme vařit těstoviny dle návodu. Na pánvi rozpálíme olivový...

Předkrmy a chuťovky

Kapří hranolky

Filety nakrájíme na proužky, osolíme je a vetřeme do nich prolisovaný česnek. Zakapeme sójovou omáčkou, přidáme mletý kmín a necháme odležet. Kousky kapra obalíme v mouce, do které přidáme mletou...

Předkrmy a chuťovky

Pečenáče

Ryby očistíme, naporcujeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, v našlehaném bílku, opět v hladké mouce a smažíme dozlatova na oleji. Poté necháme vychladnout. Smícháme ocet, nové koření, vodu, sůl,...

Hlavní jídla

Rybí nákyp

Rybí maso osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme trochu vody a dusíme doměkka. Měkké rybí maso umeleme na masovém strojku. Připravíme světlou jíšku smícháním másla a hladké mouky, nalijeme...

Hlavní jídla

Losos s bylinkovou krustou

Toustový chléb, bylinky, česnek a citronovou kůru smícháme a rozmixujeme na jemno. Pokud chceme pokrm trochu vylepšit, přidáme do směsi ještě lžíci strouhaného parmazánu.  Lososa opepříme, osolíme...

Předkrmy a chuťovky

Zavináče

Ingredience 1. nálevu dobře smícháme, aby se rozpustila sůl. Ryby opláchneme a naskládáme do skleněné nádoby. Zalijeme nálevem, fólií zakryjeme, zatížíme a necháme asi 5 dní odležet...

Hlavní jídla

Grilované krevety

Čerstvé krevety omyjeme a odstraníme jim tmavé střívko. Na grilované krevety si nejdříve připravíme marinádu. Smícháme olej, nasekané bylinky, citronovou šťávu a sůl. Krevety napícháme na špejle...

Předkrmy a chuťovky

Tatarák z lososa

Lososa důkladně očistíme a maso nakrájíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nakrájený kopr, šalotku a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Posolíme, přidáme malou lžičku dijonské...

Polévky

Lososová polévka

Nejdříve si očistíme, oloupeme a na malé kousky nakrájíme cibuli, mrkev a brambory. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmahneme. Přilijeme připravený vývar a společně vaříme asi 20...

Hlavní jídla

Jeseter na víně

Jesetera omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na lžíci másla orestujeme na plátky nakrájené žampiony, zalijeme vínem a trochou vody a pod poklicí dusíme 15 minut. Rybu z obou stran opečeme na...

Předkrmy a chuťovky

Pečená makrela

Makrelu očistíme, zbavíme hlavy, ocasních ploutví a důkladně omyjeme. Do kůže makrely pak uděláme několik jemných zářezů. Makrelu ze všech stran důkladně osolíme, opepříme a potřeme utřeným...

Hlavní jídla

Losos s hořčičnou omáčkou

Čerstvého lososa omyjeme, osušíme, zbavíme kůže a rozdělíme na stejné porce. Jednotlivé filety z lososa pak vložíme do mísy nebo pekáče, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme...

Hlavní jídla

Halibut

Uděláme si marinádu z čerstvých bylinek, šťávy z citrónu, česneku a oleje a potřeme jí kousky halibuta. Necháme 2 hodiny odstát. Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme zbylou marinádu a opékáme ryby...

Pomazánky

Pomazánka ze surumi tyčinek

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Surumi tyčinky také nakrájíme na malé kousky a smícháme s cibulí, sýrem a tatarskou omáčkou. Vše dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Pomazánku necháme...

Hlavní jídla

Steak z tuňáka

Steaky z tuňáka potřeme olejem, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a dáme na chvíli odpočinout. Na rozpálenou grilovací pánev dáme olej a tymián. Vložíme tuňáka a z obou stran orestujeme...

Hlavní jídla

Losos s holandskou omáčkou

Lososa očistíme, jemně osolíme a opepříme, pokapeme citronem a necháme odpočinout. Mezitím začneme připravovat holandskou omáčku. Svaříme víno společně s nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem. Vaříme...

Hlavní jídla

Pečený losos

Máslo necháme změknout, zapracujeme do něj nadrobno nasekaný kopr a necháme opět ztuhnout. Lososa očistíme, můžeme odstranit i kůži, ale není to nutné. Položíme na pečicím papírem vyložený...

Předkrmy a chuťovky

Maki sushi

Rýži proplachujeme ve studené vodě tak dlouho, dokud voda není úplně čirá. Do hrnce dáme studenou vodu a rýži do ní dáme vařit dle návodu na obalu. Po celou dobu vaření musí být rýže přikrytá...

Hlavní jídla

Pražma na bylinkách

Do hrníčku dáme olivový olej, do kterého vmícháme sůl, pepř, nadrobno nasekanou bazalku, rozmarýn, lístky tymiánu a nastrouhanou citronovou kůru. Pražmu dobře omyjeme, osušíme papírovou utěrkou,...

Saláty

Salát s tuňákem

Smícháme salát, kukuřici, tuňáka zbaveného oleje, olivy, nakrájená rajčata a vejce, osolíme a opepříme. Vše zajileje olivovým olejem a dáme vychladit do lednice.  Salát s tuňákem podáváme jako dietní oběd nebo jako přílohu k masitým pokrmům. 

Pomazánky

Sardelová pomazánka

Sardelová pomazánka je hotová během pár minut. Stačí uvařit vejce natvrdo, nechat vychladnout a nakrájet na kostičky. Poté přidat všechny ostatní suroviny a důkladně promíchat. Sardelová pomazánka se nejlépe hodí na jednohubky.

Polévky

Polévka z mořských plodů

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme víno, mouku rozmíchanou ve smetaně a přivedeme k varu....

Hlavní jídla

Cejn ve vinném těstíčku

Cejna osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dáme do chladu odležet. Mezitím si připravíme těstíčko. Rozšleháme vajíčka spolu s paprikou, kmínem, vínem a přidáváme mouku se strouhankou....

Předkrmy a chuťovky

Ančovičky smažené

Omyté ančovičky důkladně osušíme papírovou utěrkou. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme kořením na ryby. Obalíme v mouce a na rozpáleném oleji smažíme dozlatova. Smažené ančovičky podáváme se zeleninovým salátem nebo s pečivem.

Ostatní

Citrónová omáčka k rybě

V hrnci připravíme smícháním másla a mouky jíšku, kterou zalijeme vývarem a povaříme asi 15 minut. Ztlumíme teplotu, přilijeme smetanu a necháme pořádně prohřát. Osolíme a nakonec přidáme...

Hlavní jídla

Makrela na grilu v alobalu

Čerstvou makrelu očistíme, vykucháme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, můžeme přidat také oblíbené koření na ryby. Z alobalu si připravíme obdélníky dost velké na zabalení makrel. Cibuli a...

Předkrmy a chuťovky

Rybí škvarky z kapra

Kapří maso nakrájíme na pásky nebo kostky, smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut uležet v lednici. V míse smícháme hladkou mouku, sladkou i pálivou papriku,...

Předkrmy a chuťovky

Smažené mlíčí

Mlíčí dobře propláchneme a necháme okapat, příp. vysušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme na asi 3cm kousky, osolíme a opepříme. Připravíme si těstíčko rozšleháním vajíček s moukou, škrobem, kořením,...

Předkrmy a chuťovky

Rybí závitky se slaninou

Lososa nakrájíme na klínky přibližně 4 x 2 cm, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Necháme 20 minut odpočinout v lednici. Každý kousek osušíme, obalíme v plátku slaniny a napíchneme na...

Pomazánky

Pomazánka z tresčích jater

Tvaroh, tresčí játra a změklé máslo vyšleháme. Sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a společně s okurkami přidáme k tvarohové směsi....

Předkrmy a chuťovky

Rybí krokety

Na masovém strojku umeleme rybí filety. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, pepř, sůl, muškátový oříšek a zahustíme trochou mouky. Z připravené směsi vypracujeme rukou krokety, obalíme je ve vajíčku...

Polévky

Bujabéza (Bouillabaisse)

Do hrnce dáme polovinu cibule, rybí hlavy, bobkový list, bílé víno, 3/4 l vody a vaříme asi půl hodiny. Uvařený vývar scedíme. Nadrobno nakrájenou zbylou cibuli s česnekem osmahneme na oleji,...

Pomazánky

Pomazánka z uzené makrely

Makrelu zbavíme páteře a všech kostí, poté ji rozdrobíme na menší kousky. Jarní cibulku pokrájíme na drobná kolečka a přidáme k makrele. Vejce nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na...

Hlavní jídla

Domácí rybí prsty

Omyté ryby nakrájíme na špalíčky, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme uležet 20 minut v ledničce. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji na...

Hlavní jídla

Ryba na jehle

Rybu opláchneme a vysušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme na kostky a smícháme s trochou soli, pepře a oregana. Cibuli nakrájíme na čtvrtky. Na grilovací jehlu napichujeme střídavě rybu,...

Hlavní jídla

Úhoř na kmíně

Omytého úhoře umyjeme a vysušíme. Dáme do pekáče, nasolíme, okmínujeme, pokapeme citronovou šťávou a na povrch ryby dáme plátky másla a tymián. Pečeme v předehřáté troubě do měkka. Po upečení...

Tip na recept

všechny recepty >

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Hovězí jazyk dáme vařit do vody, přidáme sůl, cibuli, bobkový list a další koření. Poté uvařený jazyk opláchneme pod studenou vodou a oloupeme. Z oleje a mouky uděláme jíšku, vlijeme masový vývar, přidáme sůl, ocet,...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Doporučené recepty

Pomazánky:

Jemná křenová pomazánka na jednohubky

Smícháme smetnový sýr, zakysanou smetanu a majonézu. Přidáme čerstvý křen, osolíme a opepříme dle chuti a promícháme. Můžeme použít i ruční šlehač.  Jemná křenová pomazánka na jednohubky se podává vychlazená.

Přílohy:

Kynuté knedlíky z domácí pekárny

Čerstvé droždí dáme do mísy, zalijeme mlékem a rozmícháme. Směs nalejeme do domácí pekárny, přidáme vejce, lžičku soli a mouku. Pekárnu zavřeme a zvolíme program na těsto podle návodu (obvykle trvá hodinu a čtvrt až...

Ostatní:

Švestková marináda na vepřové maso

Množství oleje přizpůsobíme podle množství masa. Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme ho se solí, povidly a dezertním vínem. Směs zalijeme olejem a promícháme. Do nádoby nalijeme polovinu marinády, položíme na ni...

Saláty:

Zeleninový salát s jogurtem a vejcem

Papriky zbavíme jádřinců a společně s rajčaty a okurkou nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Smícháme zeleninu, nadrobno nakrájená vajíčka, bílý jogurt, osolíme a...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte